2015. június 11., csütörtök

Diótorta sós karamellel


Dió, sós karamellhab, diópraliné és kakaós piskóta. Ajándékba készült ez a torta. Gyorsan elkészül ha a piskótát, a sós karamellt és a diópralinét előző napon elkészítjük. Utána már csak várni kell, hogy megdermedjen a karamellhab és összeérjenek az ízek.


Hozzávalók (26 cm-es tortához, 18-20 szelethez):

Kakaós piskóta 6 tojásból. Recept ITT (dupla adaggal számolok). A 6 tojásos adagot 23 cm-es tortaformában sütöttem és amint kihűlt háromba vágtam.

Sós karamellhez: 500 g nádcukor, 600 ml tejszín és 2 tk só (magamnak valószínű mertem volna több sót is beletenni, de ajándékba tartottam a konzervatívabb ízléstől)

Sós karamellhab: a sós karamell lehűtve+600 ml tejszínből hab+250 g mascarpone+10 lapzselatin

Diópraliné:100g dió+80 g nádcukor+1 tk. dióolaj. Receptje Zsuzsinál.

200 g pirított dió


A kakaós piskótával kezdek, amíg az sül elkészítem a sós karamellt.
Egy lábosban felforrósítom a tejszínt, de nem forralom. Egy másik lábosban a cukrot közepes lángon hevítem. Közben megrázogatom, de minimálisan nyúlok bele. Ha már szép aranybarna, akkor hozzáadom a tejszínt. Fröcsögni fog. Lentebb veszem a lángot és néhány perc alatt besűrítem. hozzáadom a sót is. Úgy hűtöm ki, hogy néha belekavarok.
A piskótát ha kihűlt háromba vágom és a sós karamellt felhasználásig hűtőben tárolom. A diópralinét is elkészítem Zsuzsi receptje alapján. Az aprított diót száraz serpenyőben megpirítom. Ezt három részre osztom, minden piskótalapra kerül egy kevés belőle.
A karamellhabhoz a lapzselatint hideg vízbe áztatom 5 percre, majd egy kevés mikróban langyosított sós karamellben feloldom. Hozzáadom a többi sós karamellhez. A 600 ml tejszínt habbá verem. Kézi habverővel a mascarponet és a (zselatinos) sós karamellt simára dolgozom, majd óvatosan egy spatula segítségével több adagban hozzáadom a tejszínhabot is.
Egy 26 cm-es tortakeretbe teszem a legalsó piskótalapot majd megkenem a diópraliné felével. Rákanalazom a karamellhab 1/3át (itt érdemes mérleget használni, hogy tényleg a krém háromba legyen osztva) majd megszórom a priított dió felével. Jön a második piskóta rá a maradék diópraliné, következő 1/3 adag krém és 1/3 adag aprított dió. Végül az utolsó lapra kerül a maradék krém. Hűtőben legjobb ha egy éjszakát pihen. Másnap éles késsel elválasztom a tortakerettől és megszórom a maradék dióval.