2015. június 24., szerda

Cukkini, bolognai ragu és ropogós tepsis újburgonya


Ez a három étel így együtt volt tökéletes, de vegáknak a cukkini akár krumplival vagy tésztával is tálalható. Húsevőknek meg a bolognai alapdarab spagettivel.


Hozzávalók (4-6 adaghoz):

Cukkinihez:
2 nagy vöröshagyma
7-8 ek. olívaolaj
2 sárgarépa
4 cukkini (vegyesen zöld. sárga, csíkos ha van)
4 szál petrezselyem

Bolognai raguhoz:
1 sárgarépa
1 kis szelet zeller
1 vöröshagyma
4 ek. olívaolaj
400 g marha darálthús (felsál, comb)
4 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 tk. só
1 paradicsomkonzerv (400 g, kockára vágott paradicsommal)
3 szál petrezselyem
5 dl. paradicsomlé

Krumplihoz: 1.5 kg. újkrumpli, só, olívaolaj és őrölt római kömény 



A cukkinihez a hagymákat megtisztítom vékony szeletekre vágom. A cukkinit is megmosom, végeit levágom, hosszanti irányban négybe vágom majd vékonyabb szeletekre vágom. A répákat is megmosom, megtisztítom és vékony szeletekre vágom. A petrezselyemzöldet megmosom.
Egy lábosban olívaolajon a hagymákat átsütöm majd hozzáadom a répát, azzal is pirítom egy picit végül a cukkiniket is. Ha nem ereszt elég levet, akkor egy kevés vizet öntök hozzá. Sózom , hozzáadom a petrezselymet (aprítani is lehet, nálam csak az íze kedvéért szálasan került bele). Nagyjából 10-15 perc alatt készül el, akkor jó, ha már a répa is kellően puha. Ha szükséges mindig vízzel érdemes pótolni.

A bolognaihoz a megmosott, megtisztított répát és zellert nagy lukú reszelőn reszelem. A vöröshagymát is megtisztítom, apróra vágom. A fokhagymát is előkészítem, megtisztítom, apróra vágom. A petrezselyemzöldet megmosom.
Egy nagyobb lábosban a hagymát az olajon pirítani kezdem, ha kissé átsült akkor hozzáadom a répát és zellert, azzal is sütöm egy keveset. Hozzáadom a darált húst és lepirítom. Hozzáadom a fokhagymát, babérlevelet, sót és a paradicsomkonzervet. Beleszórom a szálas petrezselymet és végül felöntöm a fél liter paradicsomlével. Fedő alatt, közepes lángon nagyjából fél órát főzöm, ekkor néha kevergetem. Leveszem a fedőt és további fél óra alatt szaftosra főzöm (ha túl sok folyadék párologna el, akkor tegyük vissza fedőt). Összesen egy órát főztem.

A krumplihoz a sütőt előmelegítem 250 (200 fokon is elkészül, csak 250-an gyorsabb) fokra és egy tepsit sütőpapírral kibélelek. Az újkrumplikat meghámozom apróbb kockákra vágom, sózom, szórok rá őrölt római köményt és meglocsolom egy kevés olívaolajjal. Előmelegített sütőben nagyjából 10-15 perc alatt elkészül (200 fokon több időre lesz szükség).