2015. június 20., szombat

Csokis pavlova málnával


Ezt a desszertet akkor süssétek meg, amikor tényleg nem számít a cukor. Nincs mit mentegetőzni ez egy nagyon cukros, nagyon édes desszert mégis nagyon nagyon finom és jól mutat egy ünnepi asztalon is. A habcsók csak finom lehet. Csokival és málnával pláne! Hogy kissé ellensúlyozzam az édeset én görög joghurttal kínáltam. Alapvetően a pavlovát tejszínhabbal tálalják, de szerintem a görög joghurt sokkal jobb választás, mert a savanykás íze ellensúlyozza a habcsók édességét. Csokiból érdemes magas kakaótartalmú étcsokit választani (70-85%), tehát nem túl édes fajtát.


Hozzávalók (10-14 kisebb pavlovához vagy egy nagyobb pavlovához 26-28 cm):
3 nagy tojásfehérje (L-es, 120 g)
200 g nádcukor
1 csapott ek. kukoricakeményítő
1/2 tk. borecet
30-40 g étcsokoládé (70-85%)

Tálaláshoz görög joghurt és málna (vagy egyéb gyümölcs - ribizlivel is el tudom képzelni, a savanykás íze biztos passzoló)

A tojásfehérjéket 200 g cukorral robotgéppel nagyon alacsony fokozatom verni kezdem. Tényleg a legalacsonyabb fokozatot válasszuk. A lényeg, hogy sok apró buborék keletkezzen és ne egyből nagy buborékok, mert akkor túl száraz lesz a pavlova. Ha már kellően apró buborékos, akkor közepes erősséggel haladok tovább és kemény habbá verem. Hozzáadom az ecetet és a keményítőt és tovább verem míg jó kemény és fényes hab lesz belőle. Olyan kemény, hogy már vágni lehessen. A csokit megolvasztom (gőz fölött vagy mikróban) A sütőt előmelegítem 100 fokra. Sütőpapírral kibélelek egy nagy tepsit. A csokiból csurgatok a tojáshabhoz és óvatosan spatulával beleforgatom. Maradjon meg a csokival a csíkozás nem az a cél, hogy teljesen eldolgozzam benne a csokit. Kanál vagy spatula segítségével a sütőpapírral bélelt tepsibe szedem a tojáshabot és elegyengetem amolyan fészek formára. Érdemes a közepében kis lukat formázni, hogy azt meg lehessen majd tölteni a görög joghurttal és a gyümölcsökkel. Csurgatok még rá csokit és formázom. Az előmelegített sütőben nagyjából 1 óra alatt készre sül, akkor van készen ha már kemény és elválik a sütőpapírtól. Van egy másik módszer is: szokták 130-150 fokon 20 percet sütni, utána elzárni a sütőt és nyitott ajtónál kihűteni a pavlovákat. Kinek melyik válik be, nekem a 100 fokon 1 óra vagy ha nagyobbak kicsit több mint egy óra jó és akkor már fogyasztható is. tálaláskor kerüljön rá a joghurt és a málna. Amennyiben másnap szeretnénk tálalni, akkor jól záródó dobozban vagy papírtasakban hűtőben eláll maga a habcsók. Természetesen a feltét csak tálaláskor kerüljön rá, különben eláztatja a habcsókot.