2015. június 15., hétfő

Petrezselymes karalábéfőzelék sült császárszalonnával


Biztos mindenkinek megvan a bevált karalábéfőzelék receptje, ez itt az én verzióm. Talán a sütőben sült ropogós császárszalonna teszi különlegessé, nekünk ezzel nagyon ízlik. A karalábéfőzelék a zsenge karalábétól lesz finom, szóval figyeljünk arra, hogy ne fás darabot válasszunk.

Hozzávalók (3-4 adaghoz):
2 karalábé meghámozva, apró kockákra vágva
1 kis csokor petrezselyem
5 gerezd fokhagyma hámozva, egészben
1 ek. (tönköly)liszt
1 ek. zsíros tejföl

1 csomag vékonyra szeletelt bacon (100-150 g)

A főzelékhez az apró kockára vágott karalábét egy lábosba teszem. Hozzáadom a fokhagymát, 4-5 szál petrezselymet (én egészben hagytam, de akár bele is lehet aprítani). Adok hozzá egy tk. sót (később majd még ízesítem). Felöntöm vízzel, hogy ellepje majd forrástól számítva 20-25 perc alatt puhára főzöm. A lisztet a tejföllel és egy kevés vízzel elkeverem. Ha megfőtt a karalábé, akkor hőkiegyenlítést végzek: a forró léből a hideg tejfölös-lisztes keverékhez adok, alaposan elkeverem majd visszaöntöm a főzelékhez (ha csomós szűrőt is érdemes bevetni). Közepes lángon besűrítem. Ha szükséges még sózom.
A bacont egy sütőpapírral bélelt tepsiben szeletenként elegyengetem (ne fedjék egymást a szeletek és szépen ki legyenek simítva). Előmelegített 220 fokos sütőben 5-7 perc alatt elkészül. Amikor kiveszem csak azt látni, hogy sok zsiradék távozott belőle és még kissé puhák a szeletek, de 1-2 perc alatt ropogósak lesznek (sőt maradt másnapra és az is ropogós maradt).
A főzeléket friss petrezselyemmel és a ropogós császárszalonnával tálalom.