2015. május 27., szerda

Cukormentes joghurtos-meggyes pite


A blogon már sokszor használtam nyírfacukrot. Itt van az összes nyírfacukros receptem. Szeretem használni, főleg amikor már sokadjára édesre vágyunk és nem akarom fölösleges cukorral tömni a szervezetünket.
Saját tapasztalatom a nyírfacukorral az, hogy mindig kevesebbet kell használni belőle, mint a szokásos répa vagy nádcukorból. Nagyjából azt mondanám a mennyiség 70 %-át. Tehát ha egy klasszikus receptet szeretnénk nyírfacukorral elkészíteni akkor erre érdemes odafigyelni. Azért sem szeretek túl sokat használni belőle, mert akkor előjön a hűs/ mentás íz. Ami sok esetben persze kellemes, hűsítő, de tud sok is lenni.
Ezúttal az általam már ismert (és sokat használt) por és cukor változatán kívül egy meggyes nyírfacukros lekvárt is kóstoltam. Magában egy szelet teljes kiőrlésű pirítósra is nagyon finom, de ennek a meggyes pehelykönnyű joghurtos süteménynek is nagyon jót tett.

Lentebb olvasható néhány információ a termékről, de bővebben ITT tudtok utánaolvasni. 


o Kinézetre és állagra csaknem teljesen egyezik a kristálycukorral, de több mint 60%-al kisebb a glikémiás indexe a hagyományos cukorénál. Mivel csak fokozatosan emeli a vércukorszintet, elősegíti az étvágy csökkenését és késlelteti az éhségérzetet.
o Mivel a lebontásához nem szükséges inzulin, a nyírfacukort speciális étrendet követők, például cukorbetegek is fogyaszthatják, ezen kívül szív- és érrendszeri problémában szenvedők számára is előnyös lehet.
o Nem hasznosul teljes egészében a szervezetben, így 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz a hagyományos cukorhoz képest.
o Enyhe lúgosító és emésztést segítő hatása van.
o Kellemesen hűs és tiszta ízélményt nyújt
o A nyírfacukor a kristálycukorral azonos mértékben édesít, így nem kell átszámolni a hagyományos cukorral készült receptekben megadott mennyiségeket.
o Sütéshez és főzéshez egyaránt használható









































És akkor jöjjön a recept:

Hozzávalók (35*25 cm-es tepsibe):

Pitetésztához:
110 g vaj
2 ek. por nyírfacukor (40 g)
1 ek. tejföl
1 tojás sárgája
csipet só
1 tk. foszfátmentes sütőpor
50 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
120 g tönköly finomliszt

Töltelék:
150 g nyírfacukros meggylekvár
250 g friss vagy fagyasztott meggy

Joghurtos réteg:
6 nagy tojás szétválasztva + 1 tojásfehérje (ami megmaradt a pitetészta készítésekor)
80 g nyírfacukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
100 g tönköly finomliszt
1.5 tk. foszfátmentes sütőpor
250 g mascarpone
400 g joghurt

tálaláskor tetejére por nyírfacukor


A pitetésztához a vajat megolvasztom, hozzáadom a por nyírfacukrot, a tejfölt, a tojássárgát, a sót, a sütőport és a liszteket. Egy lágyabb tésztát kapok. A tepsit kibélelem sütőpapírral és a pitetésztát belemorzsolom a tepsibe majd elegyengetem egy egységes vékony réteggé a tepsi alján (kanál is segítségemre lehet, de a kezemmel is tökéletes réteget tudok nyomkodni belőle).
Hűtőbe teszem, amíg készül a joghurtos réteg. A sütőt előmelegítem 150 fokra.
A 6 tojást szétválasztom. A 7 tojásfehérjét (a plusz egy a pitetészta maradéka) habbá verem (nem túl kemény hab). A tojások sárgáját a nyírfacukorral habosra keverem, hozzáadom a citromhéjat, citromlevet, sütőport, lisztet és végül a mascarponet és a joghurtot. Eddig robotgéppel dolgoztam, spatulára váltok és óvatosan beleforgatom a masszába a tojáshabot. Érdemes több adagban hozzáadni.
Kiveszem a hűtőből a pitetésztát megkenem a lekvárral, rászórom a meggyet (ha fagyasztottat használunk, akkor azt olvasszuk fel és szűrjük alaposan le). Ráöntöm a joghurtos masszát majd egy órára sütőbe teszem. Ha túlságosan barnulna a tészta teteje, akkor időközben érdemes egy sütőpapírral lefedni. A végén lekapcsolom a sütőt de további negyedórát kissé nyitott sütőajtóval a sütőben hagyom hűlni a pitét. Szobahőmérsékleten is szépen szeletelhető, de lehűtve még finomabb. Por nyírfacukrot is szórhatunk rá tálaláskor.