2015. május 8., péntek

Diétás túrós táska


Mostanában gyakrabban van igény itthon péksüteményekre. Attól reform, hogy teljes kiőrlésű tönkölyliszt és kevéske cukorral készült ez a túrós táska, batyu, vagy ki minek nevezi. Bevallom mi nem ettük porcukrosan, elég édes volt magában is (viszont a fotóhoz kell a porcukor :) )


Hozzávalók (12 darabhoz)

Előre szólok, hogy ez nem nagy mennyiség, csupán egy tepsinyi adag. De hármunknak két napra ez tökéletes adag. Aki kevesli az duplázzon.

Tésztához:
170 g (tönköly) finomliszt
80 g teljes kiőrlésű (tönköly)liszt
170 ml langyos tej
1/2 zacskós szárított élesztő
1 púpozott ek. (nád)cukor
csipet só
50 g puha vaj

Töltelék:
300 g túró
1 púpozott ek. (nád)cukor
1 kisebb kezeletlen citrom reszelt héja
1 ek. tönkölydara
1 nagyobb tojás (L-es) szétválasztva
40 g mazsola
1/2 vaníliarúd kikapart magjai

1 kisebb tojás a kenéshez

A tésztához a langyos tejben elkeverem az élesztőt. Egy nagy tálban összekeverem a liszteket, cukrot, sót, olvasztott vajat és a tejes-lisztes keveréket. A robotgép dagasztókarjával nagyjából 4-5 perc alatt szép bucit dagasztok belőle. Liszttől függően kellhet egy kevéssel több vagy kevesebb tej. Puha legyen a tésztánk, de még szép buci mire megdagasztjuk.
Lefedve nagyjából 40 perc alatt duplájára kelesztem. Ha reggel szeretném sütni, akkor a tészta félig megkelve (20 perc kelesztés után) este mehet a hűtőbe és reggel további 20 perc szobahőmérséklet után máris lehet dolgozni vele.
Amíg kel a tészta elkészítem a tölteléket. A túrót villával áttöröm, hozzáadom a cukrot, a darát, a citromhéjat, a vaníliamagokat, a tojássárgáját és a mazsolát. A tojásfehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan a masszához keverem.
Tudom, hogy a 300 g túró több mint egy megszokott 250 g-os kis doboz, de higgyétek el nem szabad kispórolni belőle a túrót. Dupla adaghoz is bizony kell a 600 g.
A tésztát enyhén lisztezett felületen egy nagyobb téglalappá nyújtom (kb. 3 mm vastagra) és 4*3 négyzetet vágok belőle. Mind a 12 négyzetbe kerül egy evőkanálnyi töltelék majd a sarkainál fogva összezárom, csavarok is rajta egyet. Sütőpapírral bélelt tepsiben, konyharuhával lefedve 15 percet pihentetem. Addig a sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréses). Ecsettel lekenem egy felvert tojással a túrós batyukat és betolom a forró sütőbe negyedórára. Ha készen van hagyom kihűlni és máris tálalom. Akinek nem elég édes mehet rá porcukor.
Amennyiben még reformosabban akarjuk készíteni, akkor válasszuk a kókuszvirágcukrot.