2015. május 4., hétfő

Vaníliás csiga


Tökéletes reggeli egy ráérősebb reggelen. De akár délután is megsüthetjük, garantáltan puha marad másnap is ez a csiga.


Hozzávalók (kb. 20 csigához):
250 ml tej
3/4 zacskó szárított élesztő
370 g (tönköly)finomliszt
csipet só
80 g vaj
2 ek. (nád) cukor

Töltelékhez:
70-80 g vaj
1 vaníliarúd kikapart magjai
2 ek. (nád)cukor

Szirup:
200 ml tej
6 ek. (nád)cukor
2 vaníliarúd kikapart magjai

A langyos tejbe keverem az élesztőt. A vajat hagyom szobahőmérsékletre melegedni (vagy kissé megolvasztom). Egy tálba szitálom a lisztet, hozzáadom a sót a porcukrot majd a vajat és a tejes élesztőt is. A robotgépem dagasztókarjával 4-5 perc alatt homogénre dagasztom. Szép bucit lehet belőle formálni. Kelesztőtálban (lefedve) nagyjából 40 perc alatt duplájára kelesztem.
* A legtöbb esetben délután szoktam nekilátni és akkor estére van friss csiga, de ezúttal reggelire szerettük volna a hosszú hétvégén. Úgyhogy nálam a félig megkelt tészta (nagyjából 30 percet kelt) bekerült a hűtőbe. Reggel kivettem és nagyjából 20 perccel később már formáztam a csigákat és sütöttem is.
A töltelékez a vajat megolvasztom, hozzáadom a vaníliarúd kikapart magjait. 
A tésztát kettéosztom. Nagyobb téglalapot nyújtok (enyhén lisztezett felületen), rákenem a vaj-vanília töltelék felét (a téglalap egyik végét érdemes töltelék nélkül hagyni, hogy jobban összetapadjon a vége), szórok rá egy evőkanlányi cukrot. Szorosan feltekerem, majd nagyjából 2 cm széles csigákat vágok. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, viszonylag távol egymástól. A maradék tésztából is téglalapot nyújtok, megkenem a maradék töltelékkel, megszórom cukorral, feltekerem és csigákat vágok. Másik tepsibe teszem (két tepsi telt meg a csigákkal). a csigákat papírral/tiszta konyharuhával letakarom és nagyjából 10-20 percig kelesztem (ha sietek, reggel sütöm, akkor mire elkészül a második tepsi csiga az első már mehet is a sütőbe).
A sütőt előmelegítem 220 fokra.
Elkészítem a szirupot: a tej cukor és vaníliarúd kikapart magjaiból, illetve a vaníliarudakból szirupot főzök (éppen csak összeforralom), kiveszem belőle a vaníliarudakat. . Az előmelegített sütőbe teszem az egyik adag csigát nagyjából 4-5 percre. Még mielőtt elkezd pirulni kiveszem és meglocsolom egyenként a csigákat a forró vaníliás-cukros tejjel (egyik tepsihez a szirup felét használom el). Majd visszateszem a sütőbe további 4-6 percre és készre sütöm. Megismétlem a másik tepsivel is, azt is félidőben kiveszem és meglocsolom a sziruppal. Végül aranybarnára sütöm.
Aztán türelmesen megvárom, hogy langyosra hűljön :)