2015. május 11., hétfő

Fűszeres gyümölcsleves


Gyors gyümölcsleves ez, tökéletes az egyre melegebb napokra. Van benne alma, körte, meggy, szeder, citrusok, nagyon sokféle fűszer és egy löttyintésnyi Cointreau likőr. Legfinomabb másnap, behűtve. A pisztáciás habcsók csak ráadás, de nem kötelező eleme, magában is fenséges. 


Hozzávalók (kb. 6 adaghoz):
600 g (magozott) meggy (nálam fagyasztott)
200 g szeder ( nálam fagyasztott)
1 alma (megtisztítva, felkockázva kb. 100 g)
200 g körte (egy befőtt, felkockázva)
1 kisebb kezeletlen citrom reszelt héja
1/2 kezeletlen narancs reszelt héja
8 szegfűszeg
2 szegfűbors + két csipetnyi őrölt
2 csipet őrölt kardamom
1 fahéjrúd + 1/2 kk. őrölt fahéj
1 vaníliarúd kikapart magjai és a rúd is kell hozzá
1 szelet citrom
2 ek. Cointreau likőr
2 ek. (tönköly) finomliszt
150 ml tejszín
3 ek. (nád)cukor - vagy ízlés szerint - mértéke függ attól is, hogy befőttünk cukrozott-e, esetleg meggyből is cukrozott befőttet használunk-e
1 liter víz

Az egy liter vízben a gyümölcsöket a fűszerekkel és cukorral összeforraljuk. Előbb a nyers, fagyasztott gyümölcsök kerüljenek bele, a befőtteknek elég egy percnyi főzés a végén a tejszínes liszt hozzáadása előtt. Nálam a körtén kívül minden gyümölcs a vízbe került. Hozzáadtam a citrom- és narancshéjat, likőrt, cukrot és az összes fűszert. Nagyjából 5 percet főztem, a legvégén a körtét is hozzáadtam.
Elkészítettem a tejszínes lisztes keveréket. A gyümölcsleves levét leszűrtem és adagonként a lisztes-tejszínes keverékhez adtam és egy külön lábosban azt besűrítettem. Azért nem a gyümölcsökre öntöttem a tejszínes-lisztes keveréket, mert a főtt gyümölcsöket nem akartam összetörni. Így csak a fűszeres levet sűrítettem be, kézi habverővel folyamatosan kevergettem, amint felforrt és krémes állaga lett visszaöntöttem a gyümölcsökre és máris készen van. Ha szükséges még adjunk hozzá cukrot vagy citromot, ízlés szerint. Tálalás előtt érdemes jól lehűteni.
Tálalhatjuk magában, vaníliafagyival, tejszínhabbal vagy éppen pisztáciás habcsókkal.