2015. május 20., szerda

Tavaszi zöldségfasírt fekete-erdei sonkába tekerve


Nálunk vacsorára készült ez a gazdag zöldségfasírt fekete-erdei sonkába tekerve. Viszont el tudom képzelni főételnek krumplipüré mellé, feltétnek valamilyen főzelékre vagy éppen partifalatnak.
Vacsorára készült mellé egy petrezselymes olívaolajas paradicsomsaláta és cayenne borssal fűszerezett dijoni mustáros, jófajta olíva olajas tejföl.
Fekete erdei sonka hiányában baconbe tekerve is finom lehet. Vegáknak meg magában a zöldségfasírt is isteni.


Hozzávalók (20 darabhoz):
1 kisebb csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
2 újhagyma (szebb zöld szárait is felhasználom)
3 répa (250 g megtisztítva)
1 csicseriborsó konzerv (200 g hámozás után)
2 nagy tojás (L-es)
1 tk. só
1/2 kk. őrölt római kömény
4 ek. zabpehely
2 ek. teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g zöldborsó
200 g fekete-erdei sonka (hajszálvékonyra szeletelt, kb. 20 szelet)

A megmosott, salátacentrifugában megszárított petrezselymet aprítóba teszem (eltávolítom a nagyon vastag szárakat), hozzáadom a megtisztított fokhagymát és hagymát. Pulzálva aprítom. Egy tálba kiveszem. A meghámozott répát is az aprítóban pulzálva darabolom. Legyen apró, de ne pépes. Azt is a tálba teszem a hagyma-petrezselyem keverékre. A csicserikonzervet alaposan átmosom, leszűröm és bevallom én egyesével a szemeket meghámozom, mert mi nem szeretjük a vastag héját (dm-es alnaturat használtam, annak jó vastag a héja, lehet találtok olyat aminek nincs héja...).
Aprítóban ezt is pulzálva aprítom, de tényleg csak nagyon keveset, nem kell pépesnek lennie, inkább maradjon darabosabb. A tálba öntöm ezt is. Összekeverem a tálban a hozzávalókat, hozzáadom a villával kissé felvert tojásokat, fűszereket, zabpelyhet és a lisztet. Végül beleszórom a nyers zöldborsót (nálam fagyasztott volt még). Spatulával összedolgozom a masszát.
A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeveréses). Sütőpapírral kibélelek egy nagy tepsit. A sonkát szeletenként megtöltöm egy púpozott evőkanálnyi masszával és szorosan feltekerem. A sonka vége a sütőpapírral érintkezzen, hogy ne nyíljon ki sütés közben a fasírt. 20 perc alatt készre sütöm.