2015. május 25., hétfő

Sült répa, újhagymás rizs és mustáros pulyka



Most hogy már mindenhol van új répa javaslom próbáljátok ki alufóliában megsütve. Fűszerezéssel lehet játszani, én az általunk kedvelt verziót írom le. Tálaltam mellé újhagymás, petrezselymes vörös rizst és mustáros-petrezselymes sült pulykaszeletet. Ha magában kínáljuk a répát, akkor valami mártogatós passzol mellé. Legyen az fűszeres tejföl, tahini vagy éppen kesudiókrém. 


Sült répa (4 adag):
2 csokor új répa (10-14 darab)
olívaolaj
cajun fűszerkeverék
3 gerezd fokhagyma

tálaláshoz friss apróra vágott petrezselyem, olívaolajas tejföl cayenne borssal megszórva, vegánoknak tahini vagy kesudiókrém

Rizses köret (4 adag):
150 g vörös rizs (jázmin vagy basmati vagy egyéb rizzsel is tökéletes)
1.5 tk. só
olívaolaj
1 kis csokor petrezselyem
3 újhagyma

Pulykahús:
6-8 szelet pulykamellfilé (nagyjából fél kiló)
2 ek. dijoni mustár
1/2 (kezeletlen) citrom reszelt héja
1/4 citrom leve
1 kis csokor petrezselyem
kb. 1 dl. olívaolaj


Elkészítjük a hús pácát. Az olajat a mustárral, egy kevés sóval, citromhéjjal, citromlével, az apróra vágott petrezselyemmel összekeverem. A vékonyra szeletelt pulykát megsózom, beleforgatom a pácba. Hagyom kicsit állni, amíg előkészítem a répát.
A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeveréses) A répákat meghámozom, levágom a szárát, alaposan megmosom. A fokhagymákat megtiszítom, aprítom. Egy alufóliával bélelt tepsibe teszem a répákat. 


Jól megsózom, megszórom cajun fűszerkeverékkel, meglocsolom egy kevés olívaolajjal és rászórom a fokhagymát. Bebugyolálom az alufóliába. A hússzeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe  teszem. A répát előbb 15 percre beteszem sülni (nagyjából 35-40 perc sütési idő kellett nálam). A pulykát később teszem be, annak 20 perc bőven elég lesz.
Közben a rizst is megfőzöm bő sós vízben, két és félszeres mennyiségű vízzel számoljunk. A vörös rizs nálam 20 perc alatt főtt puhára.
Az újhagymát apróra vágom és olajon kissé átsütöm (1-2 perc alatt). Hozzáadom a megfőtt rizst és az apróra vágott petrezselymet. Ha szükséges még öntök hozzá egy kevés olívaolajat.
Ha megsült a hús, akkor kiveszem és a répát is kitakarom majd grill fokozaton 5 perc alatt megsütöm ( a répa akkor jó, ha már puha). A répát a rizzsel és a hússal tálalom.