2014. március 10., hétfő

Narancsos kacsamájkrém


A narancs és a kacsa igen jó barátok. Kellemesen narancsos ízű ez a kacsamájkrém. Elmondhatom, hogy most már elég régóta nem "csábulok el" a bolti májkémekért. Egyáltalán nem sznobságból, hanem mert hajlandó vagyok rászánni azt a 10-20 percet. Nem nagy ügy elkészíteni és nem is kellenek hozzá különleges alapanyagok, mégis a végeredmény igen finom. Ráadásul tudom mi van benne.


Általában szép nagy adagot készítek (legalább 700-800 g májból). Ez összességében gigantikus mennyiség a kis családomnak, ezért mindig a fagyasztóban köt ki egy nagyobb doboz. Jóleső az később elővenni. Tipp: a kiolvasztott kész májkrémet érdemes botmixerrel átpépesíteni, mert fagyasztás után hajlamos kissé szemcsés lenni.


Hozzávalók:
850 g pecsenye kacsamáj
2 kisebb vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
6-7 ek. olívaolaj
1 1/4 tk. só (vagy ízlés szerint)
egy kevés frissen őrölt fehérbors
1 nagy (kezeletlen) narancs reszelt héja és kifacsart leve (kb. 100-125 ml)
150 g jó minőségű vaj



A hagymát, fokhagymát megtisztítom, apróra vágom. Az olívaolajon átsütöm, hozzáadom a májat, majd tovább pirítom. Néhány perccel később felöntöm a narancslével, hozzáadom a reszelt narancsot is. Tudom a májat néhány perc sütéssel általában le szokták tudni, de mi nem eszünk nyers vagy félig sült húst, ezért alaposan átsütöm (és nem, nem lesz kemény). Párolás közben öntök még hozzá vizet. Ha átsült a máj, akkor elzárom a tüzet és fűszerezem. Botmixerrel pépesítem, hozzáadom a puha vajat is. Friss kenyérrel vagy pirítóssal tálalom.