2014. március 25., kedd

Tápiókapuding


A tápiókapuding ma már mondhatni egyáltalán nem számít különlegességnek, elég sok helyen beszerezhető a manióka gyökérből készült tápiókagyöngy. A manióka Dél-Amerikában és Afrika egyes országaiban olyan mint nálunk a krumpli vagy éppen Ázsiában a rizs. Nem csak ezek a homeopátiás bogyókra emlékeztető apró fehér gyöngyök kaphatóak, hanem vannak sokkal méretesebb golyók is, no meg színeseket is lehet találni (például valamikor emlékszem zöldet láttam). A tápiókagyöngy különlegessége, hogy főzés közben megnőnek a golyók és átlátszóvá válnak (legalsó képen látni is lehet). Tájföldön jellemzően kókusztejjel fő ez a puding és valami (számunkra egzotikus) gyümölcs kerül rá.
Több folyadékaránnyal kísérleteztem már és nekünk ez vált be. Szeretjük ha hidegen, másnap a hűtőből kivéve is krémes, nem áll kocsonyaszerűen össze. Ha valaki azt az állagot szereti, akkor érdemes fél deci folyadékot kispórolni belőle.
Ha már tápióka érdemes megemlíteni, hogy gluténmentes, a tápiókalisztet vagy keményítőt igen gyakran alkalmazzák a gluténmentes konyhában.
Nálam pálmacukorral készült, mert éppen árválkodott még néhány darab belőle, amit egyszer kíváncsiságból vettem, de tökéletes lesz ez bármilyen cukorral vagy akár mézzel, agavésziruppal.


Hozzávalók (6-8 adaghoz):
700 ml víz
110 g apró tápiókagyöngy
400 ml kókusztej (1 konzerv)
1 vaníliarúd
4 kaffir lime levél (nekem szárított volt, de lehet fagyasztott is)
50 g (pálma)cukor (1 db.)


Tetejére: 3-4 banán 2 ek. vajon egy kevés nádcukorral átsütve illetve száraz serpenyőben pirított kókusz chips


Egy nagyobb lábosban a vizet forralni kezdem, hozzáadom a pálmacukrot, tápiókagyöngyöt, a vanília kikapart magjait és a rudat. A lime leveleket én teafilterbe tettem, hogy a végén könnyebb legyen kihalászni. Nagyjából negyedórát állandó kevergetés mellett főzöm. Amikor már csak néhány golyó közepe fehér (ebből látszik, hogy még nincs kész), akkor hozzáadom a kókusztejet és további néhány percet főzöm. Poharakba kanalazom.
Elkészítem a sült banánt. Vajat hevítek egy serpenyőben, belekarikázom a banánokat és megszórom cukorral. Néhány perc alatt megsütöm. A pudingra kanalazom. Száraz serpenyőben egy kevés kókusz chips-et is megpirítok. Azonnal tálalom. 
A sült banán csak frissen finom, úgyhogy ha vendégeknek készül, akkor a puding az mehet egy napra hűtőbe, de a sült banánt csak tálaláskor készítem el. Úgyszintén a kókuszchips-et is.