2014. március 2., vasárnap

Krémleves sütőben sült zöldségekből


A sütőben sült zöldségekből készült krémleves nagyon ízletes. Pirított tökmaggal, tökmagolajjal és egy kevés tökmagolajban pirított kenyérkockákkal tálaltam. 


Hozzávalók (nálunk 8 adag lett belőle):
3 répa
2 petrezselyemgyökér
1 karalábé
1 nagyobb vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1/2 zeller (viszonylag nagy gumó volt)
1/2 édeskömény (ha kicsi mehet bele 1 egész)
1/4 tk. zsálya
1/4 tk. római kömény
1/2 tk. kakukkfű
só, őrölt fehér bors ízlés szerint
egy kevés olívaolaj
3 púpozott ek. krémsajt (Cserpes)
zöldségalaplé vagy víz (1-1.5 liter)

tálaláshoz tökmag, tökmagolaj és kenyér kockára vágva


A zöldségeket megtisztítom, nagyobb darabokra vágom. Egy tálban meglocsolom olívaolajjal, hozzáadom a mozsárban összetört fűszereket. A fokhagyma kivételével a többi zöldséget egy tepsibe teszem (ha nem tapadásmentes, akkor sütőpapírt teszek alá) és előmelegített 200 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütöm. Nagyjából az utolsó negyedórára kerül be a fokhagyma, a kis gerezdeknek annyi idő elég lesz, gyorsan megsülnek.



A megsült zöldségeket a turmixgépbe szedem és felöntöm zöldségalaplével, hozzáadom a krémsajtot. Alaposan pürésítem. Ez akár botmixerrel is elvégezhető, csak a nagy adag miatt, inkább a méretes turmixgépbe került. Állagát ízlés szerint alakítsuk, én jó sűrűre hagytam. Még egyszer ízesítem (só, bors) és egy fazékban felforralom, hogy az ízek jobban összeérjenek. 
Néhány szelet kenyeret felkockázok. Egy serpenyőbe kevés tökmagolajat csurgatok és a kockákat megpirítom. Végül egy kevés tökmagot is pirítok. A levesre szórva tálalom.