2014. március 4., kedd

Édesköményes, húsos fasírt


Igazán finom partifalat ez, de akár körettel is fogyasztható. Hogy mitől különleges ez a csirkés-borjús fasírt? Attól, hogy van benne édeskömény.
Egy részét olívaolajos pirítóssal, fokhagymás tejfölös szósszal és pirított napraforgómaggal tálaltam. De ettük a fasírtokat (basmati) rizs mellé ugyancsak a fokhagymás szósszal.


Hozzávalók (2.5 tepsihez, nagyjából 50 darab lett nálam):
400 g csirke darálthús
600 g borjú darálthús
1 púpozott tk. só
egy kevés frissen őrölt fehérbors
1 nagy édesköménygumó
1 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
1/2 tk. római kömény

A fokhagymás szószhoz tejföl és görög joghurt nagyjából fele-fele arányban, hozzá jó sok aprított fokhagyma, ízlés szerint só és egy kevés olívaolaj.

A pirítóshoz kenyér és olívaolaj

Tálaláshoz ízlés szerint napraforgómag és friss petrezselyem.

Az édesköményt, hagymát és fokhagymát megtisztítom. Édesköménynek a szárát és leveleit is felhasználom. A petrezselymet megmosom, megszárítom, leveleit letépkedem. A római köményt mozsárban összetöröm. A zöldségeket és a petrezselymet aprítógépbe teszem és finomra darálom. Hozzáadom a húshoz, beleszórom a római köményt, sózom és őrlök rá fehér borsot. Letakarva hűtőben pihentetem egy órát, hogy összeérjenek az ízek.
A sütőt előmelegítem 210 fokra. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral. Lapos fasírtokat formázok majd egy ecset segítségével picit bekenem olívaolajjal. Az előmelegített sütőben nagyjából 25-30 perc alatt készül el.
A pirítóshoz egy serpenyőben 2 evőkanálnyi olívaolajat forrósítok és abban sütöm meg a szeleteket (nálam ezúttal pohárral körre kivágott pirítós készült)
Száraz serpenyőben a napraforgómagokat is megpirítom.
A fokhagymás szószhoz nagyjából 4 gerezd fokhagymát préselek és adok hozzá 200 g tejföl és ugyanannyi joghurthoz, locsolok bele egy kevés olívaolajat és ízlés szerint sózom.