2011. február 14., hétfő

Tiramisu


Hát így elsőre nem ez a prezentálható csokigallér, de úgy voltam vele prezentálom, mert ízre príma volt és hát esztétikailag következőre ügyesebb leszek és szebb gallérokat készítek (ezt nagyon remélem :) ). A csokigallér készítéséről még Jade egyik tortájánál olvastam aztán a Puffintól nyert Gourmandia szakácskönyv fedőlapján is egy csokigallér köszön vissza.

A tiramisu körtével nagyon eltalált párosításnak bizonyult! Ha tiramisu akkor azt kell mondjam én sosem a klasszikus tojásos változatot készítem.

Hozzávaló (4-6 darabhoz):
100 ml habtejszín
1 tasak habfixáló
200 ml vaníliás puding ( 1/2 Gála pudingot használtam és 200 ml tejet)
125 g mascarpone
2 csapott ek. cukor
125 ml kávé
néhány csepp rum
100 g papapiskóta

Vaníliás körtéhez:
1 körte (kb. 100 g)
2 ek. cukor
vanília

Csokigallérhoz 200 g étcsokoládé.

Egy kevés holland kakaó tálaláskor.


A csokigallérok elkészítésével kezdem. Sütőpapírból 6 szalagot vágok (kb 25*5 centiméterest). A csoki 2/3át mikróban megolvasztom, majd hozzáadom a többit és addig kavarom, amíg teljesen homogén lesz. Kés és ecset segítségével a sütőpapír szalagokra kenem a csokit egyenletesen (a szalagokat egy nagy sütőpapírra teszem, az a munkafelület). Majd hagyom dermedni néhány percet. amikor már kezd összeállni, de egyáltalán nem kemény akkor rombuszt hajtok belőle. Szobahőmérsékleten hagyom teljesen kihűlni.

Elkészítem a krémet. A tejszínt kemény habbá verem, közben hozzáadom a habfixálót. Hűtőbe teszem. A pudingport elkeverem a tejjel. Egy külön edényben a mascarponet a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a már összeállt pudingot és a habtejszínt.

A még meleg kávéba néhány csepp rumot teszek és egy mély tányérba öntöm (hogy könnyebben tudjam a babapiskótát belemártani).

A csokigallérokat sütőpapírral bélelt dobozba teszem és legalulra egy kevés krémet teszek. Majd jöhet egy réteg kávéba mártott babapiskóta (babapiskótákat feleznem kellett) - arra figyeljünk, hogy tényleg csak 1 pillanatra mártsuk a babapiskótát a kávéba, különben teljesen megszívja magát. Aztán jöhet egy réteg krém, újra babapiskóta és végül legfelülre krém. A felületét kés segítségével elsimítom. Hűtőbe teszem legalább 4 órára, de a legjobb ha egész éjszakára.

A vaníliás körtét csak tálaláskor készítem el, mert még melegen tálalom. A kockára vágott körtét a cukorral felforralom, teszek bele bőven vaníliát. 4-5 percig forralom.

A tiramisut kakaóval szórom, majd tálaláskor teszek mellé 1-2 teáskanálnyi körtét.