2011. február 6., vasárnap

VKF! 40: Fánk karamellszósszal és csipetnyi levendulával


Ez a fánk készült a VKF! 40-re, aminek Tücsök Bogár a háziasszonya. S mivel nyakunkon a Valentin nap hát szív alakú lett.


Hozzávalók (25-30 fánkhoz):
300 g liszt
2 tk. porcukor
3 tojás sárgája
140 ml tej
diónyi friss élesztő
35 g vaj

csipetnyi só
olaj a sütéshez

Karamellszósz:
100 g cukor
100 ml tejszín
50 g vaj
50 ml tej (legalább 2.8%)

csipetnyi levendula

Az élesztőt a meleg, cukros tejben felfuttatjuk. A vajat mikróban megolvasztjuk. A liszthez hozzáadjuk az élesztős, cukros tejet, az olvasztott vajat, a tojás sárgákat és megszórjuk egy csipetnyi sóval. Alaposan összedolgozzuk. 30-40 percig lefedve kelesztjük. Ha lehet meleg helyre tegyük.

Közben elkészítjük a karamellszószt. A cukrot egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, vajat és tejet. Addig főzzük lassú tűzön amíg besűrűsödik.

A tésztát 1 cm vastagságúra nyújtjuk, szív kiszúróval szaggatjuk és hüvelykujjunkkal a közepébe egy mélyedést nyomunk (ebbe több szósz fér majd el). Egy serpenyőben felhevítünk olajat (bőségesen kerüljön a serpenyőbe olaj) majd kisebb adagonként elkezdjük sütni a fánkot. Előbb a mélyedéses fele kerüljön sütésre és lefedve sütjük 1-2 percig, majd a másik oldalát már fedő nélkül sütjük. Tálaláskor szószt teszünk rá és megszórjuk egy kevés levendulával.