2011. február 25., péntek

Csokoládé


Még mindig a csokinál tartok :) Ez egy gyerekkori íz, Édesanyám sokszor készítette otthon. Küldött is receptet meg ismerőstől is kért egyet, de végül saját fantáziám alapján készült és elsőre jó lett, tökéletesen szeletelhető csokoládé. Sokkal kevesebb a cukor, mint az eredeti receptekben.

Hozzávalók (10*11 centiméteres dobozba, kb. 2 centiméter magas csokoládéhoz, 4 főre):
100 ml víz
30 g vaj
50 g nádcukor
165 g tejpor
2 evőkanál holland kakaó

Egy nagyobb lábosba öntjük a vizet, hozzáadjuk a vajat és cukrot majd lassú tűznél melegítjük. Fontos az, hogy nem a gyors forrás elérése a cél, hanem a cukor és vaj teljes olvadása. Amint elolvadt egy pillanatig forraljuk, majd elzárjuk a tüzet és beleszitáljuk a tejport és kakaót. Alaposan elkeverjük, majd folpackot teszünk a dobozba és beleöntjük a csokoládét, simára kenve a felületét. Hagyjuk kihűlni, majd lefedve hűtőbe tesszük néhány órára. Szeletelve kínáljuk.

Tipp: tehetünk bele bármilyen ízesítést (levendula, dió, mogyoró, tejkaramella réteg, menta, vagy akármilyen bonbon töltelék). Amennyiben töltelékkel készül, akkor a felét öntsük a dobozba, majd a krémet és végül a maradék adag csokoládét.
Másik tipp, hogy felhasználhatjuk töltelékként leveles tésztából készült kiflibe, mert isteni finom!