2011. február 12., szombat

Narancsos pite


Sok narancs van itthon és kitaláltam pite lesz belőle. A kakaós pitetésztával tökéletes párosítás a narancs úgy ízben mint színben. És mert még mindig farsangot írunk újabb gitáros minta. Néhány sztár csillag is került mellé ezúttal :)


Hozzávalók két 14 cm átmérőjű mini piteformába (4-6 főre):
100 g vaj
4 ek. cukor
2 tojás sárgája
20 ml tej
1 ek. holland kakaópor
1/3 sütőpor
9 ek. liszt

Tölteléknek:
2 narancs
4-5 ek. cukor
csipetnyi kardamom
1 kk. fahéj

2 ek. búzadara (gríz)


A vajat a cukorral habosra keverem. Külön tálkában a 2 tojás sárgáját a tejjel elkeverem. Hozzáadom a vajhoz. Beleszórom a sütőport majd fokozatosan szitálom hozzá a kakaót és lisztet. Egy puha tésztát kapunk, ami már nem ragad az edényünk falához. Hűtőbe teszem egy kevés időre.

Közben elkészítem a narancsos tölteléket. A gyümölcsöt kockákra vágom és egy lábosban a cukorral és fűszerekkel párolom néhány percig.

A piteformákat vajazom és egy kevés kristálycukrot szórok bele.

A sütőt 180 fokra melegítem.


Előveszem a pitetésztát a hűtőből és 4 részre osztom, 2 kisebb, 2 nagyobb gombócra.  A nagyobb gombócokból nagyobb méretű kört nyújtok, ezzel bélelem a tepsit. A pitetésztára kerül 1-1 evőkanálnyi dara (gríz), majd bele a töltelék. Én nem szoktam külön elősütni a tésztát, hanem minden együtt kerül a sütőbe. A kisebbik pitetészta gombócokból pedig lehetőleg piteforma nagyságút nyújtok, gitár alakú kiszúróval minta került a pitére.

30 percet sütőm, nálam általában 15 perc után mérsékelni kell 170 fokra (légkeveréses sütő). Végül pedig porcukorból csillagokat szórok rá.