2011. február 18., péntek

Pisztráng édesburgonyával


Az édesburgonya nagyon finom falat, étteremben már korábban is ettem, de itthonra sose vettem. Egyrészt mert nem olcsó mulatság másrészt mert környékemen ritka mint a fehér holló! Angolul blue potatoes név alatt fut, találkoztam már lila meg fekete édesburgonya megnevezéssel is magyarul. Hát lényeg, hogy ilyen szép lila színe van. Nemrég sikerült eljutni a Fővámtérre Vásárcsarnokba és csomó finomságot vásároltam. A halasnál friss pisztráng volt, azt is hoztam. Hogy a srác szavaival éljek "ezt a halat csak meg kell mosni, sózni, tenni bele csomó petrezselymet és citromot, aztán megsütni". No ez is lett vele. Gugliztam egyet és hát nem csoda, hogy Jamie Oliver barátunk is hasonlót süt :) De akkor is én recept forrásának a halas srácot említeném sorban elsőnek :)))   


Hozzávalók 2 főre:
2 konyhakész pisztráng (ha jól emlékszem fél kiló volt a 2 darab)
1-2 citrom
1 nagy csokor petrezselyem levelei

egy kevés olívaolaj

Köret:
4 lila édesburgonya
egy kevés olívaolaj
csipetnyi só

A halakat megmossuk, sózzuk, majd megtöltjük a mosott petrezselyemmel és citromszeletekkel. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és leöntjük egy kevés olajjal (pumpálni szoktam rá egy keveset, vagy ecsettel is kenhetjük). 175-185 fokon 50 percet sütjük légkeveréses sütőben. Én 20 perc elteltével kivettem és kicsit meglocsoltam citromlével majd visszatettem.

A burgonyákat meghámozzuk és szeletekre vágjuk. Tepsibe helyezzük egy kevés sóval megszórjuk, csurgatunk rá egy kevés olajat majd sütőben megsütjük (175 fokon kb. 20-30 perc alatt). Nekem elfért a hal mellett a tepsi, így az utolsó 30 percre a hal és krumpli együtt került a sütőbe.