2012. július 5., csütörtök

Vörös tonhal


Hogy átbillenjen kicsit az egyensúly a főételek javára: hoztam egy sült vörös tonhalat. Mert nem csak desszerten élünk :) Viszont ezek a nagyon egyszerű képek igazolják azt, hogy ilyenkor gyorsan kell kattintanom, mert nem szeretnék kihűlt ebédet tálalni.
Ha jól emlékszem több hete ettük ezt, még amikor apró újkrumplit lehetett venni. Sokszor nem fogunk ismételni belőle több oknál fogva: egyrészt viszonylag ritkán beszerezhető, másrészt nem szeretném ha az én vörös tonhal fogyasztásom miatt esetleg következő generációk már csak fotón nézhetnék, hogy igen így nézett ki a vörös tonhal, harmadrészt pedig hát valljuk be minket nem nyűgözött le az íze. Igen igen tudom, hogy ezt akár nyersen is ehetjük, csak úgy fekete szezámban vagy nagyon enyhén átsütve. De nem...nekünk csak jól átsütve jöhet szóba a hal. Nos enyhén átsütve is megkóstoltuk, de akkor érezni lehetett úgy a tenger ízét meg azt is, hogy eszméletlenül nyers...átsütve már inkább azt mondanám, hogy marhahús állaga, kinézete lett, de természetesen a hal íz maradt. Ti már kóstoltátok? Nektek ízlett? Ha már tonhal akkor a szokásos, "mezei" nekünk sokkal jobban ízlett.
Ugyanezen a beszerzési utunkon vettünk vajhalat is. Nos az fényévekkel jobb szerintem. De ez csak szubjektív vélemény. 


Hozzávalók 2 főre:
2 szelet vörös tonhal
3-4 marék apró újkrumpli
néhány szál répa és petrezselyem gyökér
1 kis csokor petrezselyem levél
só, fehér bors
olívaolaj

Az újkrumplit alaposan megmostam kefével, a többi zöldséget hámoztam. Néhány csepp olívaolajon elkezdtem sütni, majd adtam hozzá kevés vizet. Amint átsült került rá apróra vágott petrezselyem és sóztam.
Sóval és olívaolajjal átdörzsöltem a megmosott, szárazra törölt halszeleteket. Felhevített serpenyőben egy kevés olívaolajon mindkét oldalát jól átsütöttem. Őröltem rá egy kevés fehér borst. Melegen tálaltam.