2012. július 13., péntek

Citromos keksz lila bazsalikommal


Lila bazsalikom szerepelt már korábban a blogon. Ezúttal desszertbe került. Természetesen szokásos bazsalikommal is süthetjük, vagy kevésbé bevállalósoknak anélkül is. Érdemes kezeletlen citromot használni. Úgy a bazsalikom mint a citrom is a Csörsz utcai piacról való. Ha tehetitek, nézzetek ki egy szombat délelőtt, megéri! Én már kíváncsian várom, hogy milyen újdonságra fogok ezúttal bukkanni :) 


A citromról az eladó elmondta, hogy a zöld az olasz és attól zöld, hogy kevésbé érett, tehát nem igazi zöldcitromról (lime) van itt szó. Amúgy meg teljesen jól használható, héja is igen aromás. A nagyobbik sárga spanyol, a kisebb sárga afrikai citrom. 


Hozzávalók (80-100 darabhoz, mérettől függően):
100 g vaj
1 tojás
1 kezeletlen citrom leve és reszelt héja
1 ek tejföl (20%os)
csipetnyi só
150 g nád porcukor
1 tk foszfátmentes sütőpor
100g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
250 g tönköly finomliszt
1-2 szál lila bazsalikom

A vajat mikróban megolvasztjuk, hozzáadjuk a kissé felvert tojást, a citrom levét és reszelt héját, a tejfölt és a sót. Továbbá is gépi mixerrel dolgozva hozzáadjuk a nád porcukrot és a sütőport. Végül kézzel a liszteket és az apróra vágott lila bazsalikom leveleit is beledolgozzuk. Vékonyra nyújtva formákat szaggatunk vagy kis gombócokat formálunk és a sütőpapírral bélelt tepsiben kanállal lapítjuk formára. 180 fokon 8-13 perc alatt megsütjük (sütési idő a mérettől függ). Igazán finom egy tea, kávé vagy joghurt mellé.