2012. július 25., szerda

Fűszeres pulykamell, citromos-joghurtos burgonyával


Alíz, a Selectfood blog írója hirdette meg az 50. VKF-et. Az általa választott téma az ehető virágok. Viszonylag kevés virággal sütöttem-főztem eddig, így igazán felkeltette érdeklődésemet. Egy főételt hoztam: hibiszkuszvirágban és narancsvirágvízben pácolt pulykamellet, citromos-joghurtos burgonyával tálalva.
A recept 3 főre szól, éhesebbeknek 2re :) A narancsvirágvízzel bánjunk csínján, mert a sok igazán el tudja rontani az ételt. 


Hozzávalók (2-3 főre):
2 nagy szelet pulykamellfilé (300-350 g)
3 ek olívaolaj
1 ek narancsvirágvíz
1 tk őrölt hibiszkuszvirág
50 g őrölt kesudió
só, frissen őrölt színes bors
4-6 burgonya (550-600 g)
1/4 citrom reszelt héja és leve
130 g görög joghurt
maldon só

Elkészítjük a pácot: az olajat, narancsvirágvizet, az őrölt színes borsot és hibiszkuszvirágot összekeverjük. Az alaposan megmosott pulyka szeleteket szárazra töröljük majd a pácba megforgatjuk. Néhány órán keresztül, de legjobb ha éjszakára benne hagyjuk. A kesudiót aprítóban őröljük. A hússzeleteket kivesszük a pácból, megforgatjuk az őrölt kesudióban és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Előmelegített 190-200 fokos sütőben 20-30 perc alatt megsütjük.
A krumplikat héjában megfőzzük (sós vízben). Hámozzuk, karikára vágjuk. Hagyjuk kissé kihűlni majd hozzáadjuk a citromhéjat és levet meg a joghurtot.

*A narancsvirágvíz az arab (marokkói) konyhában igen közkedvelt desszertekben és bárányhúsos ételekben. A keleti konyhában is gyakran használják. Semmiképpen sem helyettesíthető narancslével, mert íze egyáltalán nem olyan és ugyebár ez a virágból és nem pedig a termésből készül. Nem egy drága alapanyag, csak sajnos kevés helyen árulják (Culinaris, Ázsia bolt). Az elkészítése igen sok macerával jár: korán reggel leszedett virágokat dolgozzák fel és egy parfümösen illatos fűszervíz kerül a piacra. Ha valaki olyan közegben él, hogy el tudna készíteni itt van hozzá egy angol nyelvű recept. Nagyon erős illatú, ezért keveset használjunk belőle, mert a sok nagyon el tudja rontani az ételt. A húsomnak enyhén virág illata lett, de nem tolakodó. A konzervatív konyhát kedvelőknek nem jönne be ez az étel (az olyanoknak akik például a fahéj vagy szegfűborssal fűszerezett húsokat sem kedvelik).

* A hibiszkuszvirágnak az előbbinél sokkal gyakoribb a fogyasztása országunkban is. Főleg teák, limonádék készítésére használják. Ázsiából származik. A kínaiaknál a hibiszkusz a hírnév és gazdagság jelképe. Versekben nőket előszeretettel hasonlítják hibiszkuszhoz. Az arab konyha is kedveli. Állítólag a hibiszkusztea igen jó szomjoltó a sivatagban is, kiválóan hűti a szervezetet. Kiáztatva enyhén savanykás íze van. A hibiszkuszvirág hallatán figyelni kell arra, hogy a nálunk elterjedt fajok között sok a mérgező. Nagyon magas C vitamin tartalma miatt javasolt a gyakori fogyasztása. Enyhén vízhajtó hatása van, vérnyomáscsökkentő és köhögéscsillapító.
A pácomban az olajban igen szépen kiázott a virágőrlemény és finom illatot adott neki, no meg nem utolsó sorban szép bordó színt is.