2012. július 10., kedd

Kovászos uborka


Ezúttal Andris a konyhában. Bár azt mondja ketten csináltuk. Szóval közös érdem. Összekutyultuk kudui Nagymamám és Apósom receptjét és készült ez a hihetetlen finom kovászos uborka 3 nap alatt. Nem gondoltuk, hogy sikerül, mert bevallom nem volt valami bizalomgerjesztő, ami az üvegben történt 3 nap alatt :) Édesanyámék is pont itt jártak, mikor már az üvegek kint aszalódtak a napon és megjegyezték, hogy nem 40 fokban kéne kint hagyni...hát mi úgy döntöttünk legalább 3 napot  kint hagyjuk. Roppanós, finom uborkánk lett!


Pontos mennyiségeket nem írtunk fel, mármint, hogy hány kiló uborkát használunk...de írom is a lényeget: ahány liter vizet használunk annyi evőkanál sót tegyünk a vízhez. Forraljuk fel és kissé hagyjuk hűlni. Az uborkákat alaposan mossuk meg, vágjuk be. Az üveg aljára helyezzünk egy kevés kaprot, tegyük rá szorosan az uborkákat. Öntsük rá a sós vizet. Tetejére tegyünk 1-2 szelet kenyeret (nekünk teljes kiőrlésű kenyerünk volt). 


Az üvegeket nem zártuk le, hanem csak kistányért tettünk rá és az erkélyre tettük. 3 nap után megkóstoltuk és lám lám roppanós uborkáink lettek. A kenyereket kidobtam, az uborkákat átpakoltam tiszta üvegekbe és felöntöttem a sós vízzel. Hűtőben tároljuk.