2012. július 28., szombat

Tölgylevelű saláta


Ez egy újabb remek saláta, amivel a Csörsz utcai piacon találkoztam. Impozáns levelei egyből levettek a lábamról. Bár korábban már a szalanova is igen tetszetős volt, ezúttal a tölgylevelűt teszteltük. Hát a szalanova salátát nálunk nem sikerült felülmúlnia, de ha találkoztok vele, mindenképpen kóstoljátok meg! Talán a szalanova azért is kapott itthon több voksot, mert az kisbabáknak is adható (főzve). 
Nagyon sokféle tölgylevelű saláta létezik úgy forma mint szín téren. Levelei karéjosak és színük lehet halvány-, mély- és sárgászöld vagy akár barna, piros, lilás.   Sajátossága az, hogy bár  a levelei egymás mellett nőnek nem képeznek fejet. Leginkább formája miatt keresett, hiszen remek díszítőelem. Az állaga olyan mint a rukkoláé, viszont ízre egyáltalán nem olyan.


Hozzávalók:
1 tölgylevelű saláta
8-10 koktélparadicsom (piros, sárga, fekete)
1 tonhalkonzerv (használjunk minőségit, tonhal olívaolajban)
150-200 g telemea (Erdélyben kapható tehénsajt, leginkább fetával helyettesíthető, bár nem olyan krémes mint a feta)
ha szükséges só, bors (a telemea eleve igen sós)
egy kevés salátára való olívaolajA telemeat kockázzuk, a paradicsomokat megmossuk és negyedeljük, a salátát megmossuk és megszárítjuk. Minden hozzávalót összekeverünk. Ízlés szerint fűszerezzük és ha szükséges adunk még hozzá olajat.