2012. július 4., szerda

Póréhagymás-zöldcitromos garnéla kecskesajtos salátával


A sok édesség után jövök egy könnyű nyári fogással. Ekkora mennyiségben én előételnek vagy könnyű vacsorának ajánlom. Ebédre csak a nagy melegben lesz elég :)
Már nagyon sokszor meséltem a metro-s bevásárlásokról, hát persze, hogy ez a garnéla is onnan van. Talán nem is mernék nagyon máshol venni. Biztos vannak még kifogástalan lelőhelyek, de én ragaszkodom a jól beválthoz. Ezúttal szép nagy méretes garnélákat vettünk (10/20). A garnélákat számozzák 10/20, 30/40, 60/80. Ez a körülbelüli kilónkénti darabszámot jelenti. Minél nagyobbak a darabok, annál drágább. Hát persze, mert kevesebb páncélt kell pucolni és sokkal több hús van benne. Előre főzött darabokat szoktunk venni és azt már csak picit átsütni. Nem szoktam sütés előtt levenni a páncélt, mert szeretünk a tányérunkban elbíbelődni vele.
  

Hozzávalók 2 főre:
2 db 10/20as garnéla (kb. 15 dkg)
2 kis póréhagyma (kerti, tehát sokkal de sokkal kisebb, mint a bolti!)
1/2 zöldcitrom (lime) reszelt héja és leve
egy kevés vaj

300 g salátakeverék (ezúttal lusta módra ilyet vettünk: saláta, répa, lilakáposzta és kukorica)
olívaolaj
egy kevés lime leve
5 dkg kecskesajt

A garnélákat alaposan megmossuk majd konyhai papírtörlőkendővel szárazra töröljük. A póréhagymákat karikára vágjuk. Citrom héját reszeljük. Kb. 2 diónyi vajat egy serpenyőben felhevítünk, hozzáadjuk a hagymát és a citromhéjat. Beletesszük a garnélát, megcsurgatjuk a zöldtirom levével, sózzuk, majd picit átsütjük. Ha nyers garnélával van dolgunk, akkor azt előbb főzzük meg.
A salátakeverékhez olívaolajat és citromlevet adunk, majd ízlés szerint sózzuk. Megszórjuk kecskesajttal.
Még melegen tálaljuk a garnélát.