2012. június 11., hétfő

Zöldcitromos vajhal ricottás karalábépürével és petrezselyemmártással


A Vigyázz, kész, főzz! egy virtuális kulináris játék melynek nincs nyereménye, hanem a részvétel a fontos és a kreativitás. A 49. fordulónak Noémi a háziasszonya. Az általa kiválasztott téma a fehér ételek. Annyi engedmény azért van, hogy még egy színt belecsempészhetünk a fehér mellé. Én a zöldet választottam.
Amikor a fehér ételeken agyaltam, be kell vallanom, hogy desszertek sorozata jutott eszembe. Azt szerintem igen könnyű megvalósítani, hiszen ott van a tejszín, krémsajt, tojásfehérje vagy éppen a túró. És a csodaszép fehér macaronokról még nem is beszéltünk :)
No de próbáltam Noémi kérésének eleget tenni és valami sós ételt hozni. Hétvégén metróban vajhalat találtam. Aztán meg a 13. kerületi termelői piacon (érdemes elnézni oda vasárnaponként délelőtt) gyönyörű karalábék voltak. Meg sokminden más!
Így készült ez a gyors ebéd. Mostanában mindent pürésítek, lassan úgy néz ki felkészülök Manóm evőkorszakára :DDD


Hozzávalók 6 főre:

1 csokor petrezselyem
10-15 ek zöldségalaplé (ennek hiányában víz)
5 ek tejszín
kávéskanálnyi vaj
só, bors

6 szelet vajhal
1 zöldcitrom (lime)
só,fehérbors

4 karalábé
4 ek ricotta
só,fehérbors

Elkészítjük a petrezselyemmártást. Én a Szakácsok könyvében található recept alapján készítettem (ott vízitormásat készített a szerző).
A csokor petrezselymet megmossuk majd a vastagabb szárrészeket eltávolítjuk. Vízforralóban vizet forralunk, majd a petrezselyemre öntjük és fél percig benne hagyjuk, majd szűrőben lecsöpögtetjük és jéghideg vízbe mártjuk (blansírozás). Hagyjuk szűrőben lecsöpögni, vagy gézbe burkolva csavarjuk ki.
Tegyük a petrezselymet, zöldségalaplevet (vagy vizet) és tejszínt egy lábosba. Főzzük lassú tűzön 7 percig. Amennyiben a zöldségalaplé (víz) nagyon elfő pótoljuk azt. Helyezzük turmixgépbe és pürésítsük. Sűrű szűrőben passzírozzuk át. Forraljuk fel, adjuk hozzá a vajat és fűszerezzük.

Ezzel párhuzamosan sós vízben főzzük meg a felkockázott karalábét. A ricottát szűrőbe helyezzük, hogy a fölösleges folyadék távozzon belőle. A karalábékockákat és ricottát pürésítjük. Fűszerezzük.

A vajhal szeleteket szárazra töröljük. Egy fél zöldcitrom levét ráfacsarjuk. A zöldcitrom másik felét tálaláskor használjuk fel. Egy serpenyőt felhevítünk, csöpögtetünk bele egy kevés olívaolajat majd lassú tűzön a halszeletek mindkét oldalát megsütjük (oldalanként kb fél-egy perc alatt).

A halat a ricottás karalábépürével és petrezselyemmártással tálaljuk.

(Kristófom már nagyon elégedetlenkedett, úgyhogy bocsánat a tálalást gyorsan meg kellett oldjam, ezért nem a legszebb :( )