2012. június 17., vasárnap

Vajas keksz, azaz sablé


A sablé egy nagyon omlós keksz, ami csak úgy olvad a szánkban. A linzerhez képest sokkal több vajjal készül. Szinte a lisztet megközelítő mennyiségű vajra van szükségünk (a linzernél ugye liszt mennyiséghez képest kb. fele annyi vaj). Egyszerű teasütemény ez. Mi reggelire ettük tea és tejeskávé mellé.


Hozzávalók (kb 25-30 darabhoz):
250 g tönköly finomliszt
200 g vaj
100 g nád porcukor
csipetnyi só
2 tojássárgája



A vajat daraboljuk apróbb kockákra és hagyjuk szobahőmérsékleten puhulni egy keveset. A porcukrot szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a sót és a tojások sárgáját majd a vajat is. Kezdjük el összedolgozni. Szitáljuk hozzá a lisztet is. Amint összeállt a massza tegyük hűtőbe 1 órára legalább, hogy egyszerűbb legyen vele dolgozni. 



Nyújtsuk 2-3 milliméternyire a tésztát majd szaggassuk ki, esetleg kézzel formálhatunk kis golyókat és kanállal lapíthatjuk azokat majd villával mintázhatjuk (ez esetben akár 4-5 mm vastagságú is lehet). Érdemes a hűtőből mindig egy kevés tésztát kivenni, hogy ne melegedjen a pulton, mert akkor nehéz lesz vele dolgozni. Én egy kevés nádcukorral megszórtam a kekszek felületét. Süssük 170 fokon 6-10 percig (mérettől, vastagságtól függően). Amint egy kis színt kap ki is vehetjük, nem kell aranybarnára sütni. 


 Recept forrása: Michel Roux: Tészta varázs