2011. április 30., szombat

42. VKF: Színek a konyhában


Strawberry VKF témája igen kedvemre való: színpompás ételeket vár erre a fordulóra. Amikor tavaly a blog írást fontolgattam legelső gondolatom az volt, hogy colors in the kitchen leszek. De azt hittem a nemzetközi gasztroblog világban már régen foglalt ez. Hát szerencsémre nem volt foglalt, így lettem én színek a konyhában. Minden egyes recepttel próbálok egy kis színt hozni a tányérunkba. Egyre inkább hajlok arra, hogy csak természetes színezőket használjak.


A recept nagyon egyszerű és gyors ebédnek vagy vacsorának felel meg. Nekem ez a kézműves tésztám Olaszországból van, de nagyon egyszerűen otthon is készíthetünk színes tésztát (céklával pirosat, spenóttal zöldet, szépiatintával feketét és kurkumával sárgát).


A hozzávalók listája is igen rövid lesz és az elkészítési idő sem több negyedóránál. Igazából csak tésztára, olívaolajra, fokhagymára, bazsalikomra és Pecorino Romano sajtra lesz szükségünk. A sajtok világában szeretek elkalandozni és mindenféle ízeket kipróbálni. Bevallom évekkel ezelőtt csak a trappista sajt jelentette számomra a sajtot, no meg a mozzarella ami nem is igazi mozzarella sajnos :( Ma is bátortalan vagyok a kék sajtokkal és a juh sajtokkal is, de a Pecorino Romano az a juhsajt, ami minden mennyiségben jöhet.


Bazsalikomos tészta Pecorino Romano sajttal:
Hozzávalók 2 főre: 20 dkg száraztészta, 3 duci gerezd fokhagyma, 10-12 bazsalikomlevél, 5-6 ek olívaolaj, só, 5 dkg Pecorino Romano sajt.


Egy edényben vizet forralunk a tésztának. Sózzuk, beleöntjük a tésztát és 5-7 perc alatt al dente-re főzzük. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olajat, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és bazsalikomot és kissé megfonnyasztjuk. A tésztát leszűrjük, ráöntjük az olívaolajas-bazsalikomos szószt. Sajtot reszelünk rá, sózzuk ha szükséges és friss bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk.