2010. november 5., péntek

Kakukkfüves csirkecomb őszi esete

Történt az, hogy apukám nálunk járt és hát mint szokása ilyenkor, csomó házi cuccot kapunk. Tele lett a "kamra" krumplival, almával, savanyúsággal, lekvárral. Azért mondom "kamra", mert olyan nincs nekünk...szóval a harminc egynéhány négyzetméter szoba-konyha kellős közepe tele lett a sok házi finomsággal. Ilyenkor napokig mozdulni sem lehet a lakásban, de ahogy lassan fogynak a kaják újra emberséges állapotok lesznek.

És minden finomság mellé anyukámtól kaptam még egy adag dísztököt, hogy komplett legyen a kollekcióm!


Legizgalmasabb ez a piros kalapos tök:




A tegnapi ebédemet a töksereggel örökítettem meg, no meg a korondi tállal:


Hozzávalók:
4-8 alsó csirkecomb (attól függ hány főre)
só, bors
kakukkfű
tejföl
sütőzacskó

A csirkecombokat sózom, borsozom (lehetőleg fehér borssal), kakukkfüvet szórok rá végül pedig bekenem egy kevés tejföllel. Sütőzacskóban kb. 40 percet sütöm 170 fokon.

Tipp: Amennyiben fagyatott húst használunk azt sose olvasszuk ki szobahőmérsékleten, hanem mindig hűtőben az alsó polcon! Szobahőmésékleten mire kiolvad belül, kívül már régóta terjednek a bacik. Ezt a tippet Kanadában élő kedves barátnőm írta, aki szakmai suliban tanulta ezt. Utánaolvastam most már én is és tényleg van benne igazság!




A krumplit meghámozzuk (fejenként kb 2 közepessel lehet számolni) és feldaraboljuk. Sózzuk és rozmaringot szórunk rá. Olivaolajjal kikent tepsibe tesszük, csepegtetünk rá még olajat és összekeverjük a krumplit, hogy sehol se maradjon száraz. Sütőben hasonlóan 40 percig sütjük.

Én ezúttal kis adagokat készítettem, ezért a hús meg a krumpli is elfért a sütőben, így egyszerre lett meg.