2010. november 7., vasárnap

Citromos párolt hal alufóliában

Ezt is gyakori ebédnek nevezném nálunk itthon. Legelőször néhány évvel ezelőtt készítettem, amikor unokatesómék jöttek hozzánk vendégségbe és tudtam a felesége, csak nagyon könnyű és párolt húsokat eszi meg. Akkor azért került alufóliába a hal, hogy saját levébe tudjon megpuhulni és ne kelljen semmi zsiradékot hozzáadni.
Nagyon fűszerezni sem mertem, nem tudtam a vendégem mennyire eszik fűszeresen, ezért csak sóztam és egy negyed citromot rácsöpögtettem a szeletekre...
Akkoriban tonhalból készült ez, de azóta már az afrikai harcsa és a nyelvhal is bevált. Mindenképpen filét kell használni.


Hozzávaló 4 főre (8 szelet):
2 nagyobb nyelvhal filé (kb. 80 dkg)
1-2 citrom

alufólia


A halfilét alaposan átmosom, majd kisebb szeletekre vágom (nekem 8 szelet lett a 2 filéből), egy citromot felkarikázok, esetleg negyedét meg szoktam hagyni, annak a levét rácsavarom a hal szeletekre. Ha kis citromunk van, akkor használjunk kettőt.


A halszeleteket alufóliába csomagoljuk, 1-2 citromkarikát, vagy citrom félkarikát teszünk rá. 170 fokon kb 30 percig sütjük. Rizzsel, bulgurral vagy salátával tálaljuk.