2010. november 12., péntek

Almás süti

Ha már ősz, akkor nem maradhat ki az alma sem. Egy nagyon egyszerű piskóta tésztából szoktam almás süteményt készíteni. Édesanyám meg Anyósom is készít hasonlókat, valahogy kinézetre ez talán olyan lett mint anyósé, mert anyum reszelt almával készíti.


Hozzávalók egy 20*23*4 centiméteres tepsihez:
3-4 alma (szeletelve kb. 300-350 g alma)
40-50 g margarin
2-3 evőkanál cukor
fahéj

A tepsit kikenjük a margarin egy részével majd belehelyezzük a szeletelt almákat. Cukrozzuk, fahéjt szórunk rá, majd a maradék margarint is rátesszük. 160 fokon 10-15 percig sütjük, majd kivesszük a tepsit a sütőből.




Amíg az alma sül elkészítjük a piskóta tésztát.

Hozzávalók 20*23*4 centiméteres tepsibe:
3 tojás
6 evőkanál cukor (ebből lehet csalni egy keveset ha valaki kevésbé édesen szereti, én 6 csapott kanálnyi cukrot szoktam használni)
6 evőkanál étolaj
6 evőkanál liszt
1/2 sütőpor (kb. 5-6 g)
egy kevés vanília

A tojásokat szétválasztom. Tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a vaníliát, tojássárgákat, az olajat és végül a sütőport. Folyamatosan mixerrel dolgozom a tésztát. Legvégén a lisztet is hozzáadom, ekkor már kézi habverőre vagy fakanálra váltok és nagyon finoman dolgozom bele, hogy a hab ne essen szét.

A már kihűlt sült almákra helyezzük a piskóta tésztát és 160 fokon 30-35 percig sütjük. Tepsiben hagyjuk egy keveset hűlni, majd kiborítjuk egy tálcára. Szilikon tepsit használtam, ez nagyon praktikus volt, mert könnyen ki lehet belőle borítani a süteményt.