2012. július 2., hétfő

Egzotikus torta


Még egy korábbi Metro-s vásárláson szereztem be földicseresznyét és csillaggyümölcsöt. Ettem már éttermekben desszerteken, de ilyen mennyiségben még nem volt itthon.
A földicseresznyét (physalis) hólyagcseresznyének és zsidócseresznyének is nevezik. Meleg, mediterrán éghajlatot szereti. Íze kissé savanykás, lédús. Sok apró mag van benne, akárcsak a paradicsomban. Dél Amerikából származik. Éretlen gyümölcsök mérgezőek. A hártyahéja nem ehető. Éttermekben gyümölcssaláták dekorációjaként sokszor találkozni vele úgy mint a fenti képen, hogy a hártyahéj még nincs eltávolítva, hanem a vendég azt fogva tudja megenni a bogyót. Leginkább nyersen fogyasztják gyümölcssalátákban, tortákban és egyéb süteményekben, de van ahol főznek belőle lekvárt is. Gondolom ott, ahol nem több száz forintba kerül egy pici doboz :))) Viszonylag sokig eláll száraz hűvös helyen. Nálam hűtőben volt egy hetet és semmi baja nem lett. Állítólag penészedésnek indulhat a hártyahéj ha már túl sokáig tároljuk.
A másik, a csillaggyümölcs igazi dekoratív gyümölcs. Bár ezt is ettem korábban, bevallom nem emlékeztem, hogy ennyire "semmiízű". Szóval a tortámon jó lett volna ha sokkal több földicseresznyém van, mert az zamatos, ízletes és csak néhány szelet csillaggyümölcs. De megettük így is, végülis finom volt.
A csillaggyümölcs vagy karambola a trópusi és szubtrópusi éghajlatot szereti. Örökzöld fának a termése, ami csak a direkt napfényt szereti és nem fagyálló. A gyümölcsöt nem kell meghámozni, megmosva máris szeletelhető. A kontinensünkön leginkább gyümölcssalátákon díszeleg, de állítólag Ázsiában megsózva igen jó szomjoltóként funkciónál. Akárcsak  földicseresznyéből ebből is lekvárt, zselét főznek. Természetesen ott ahol bőven van belőle :) Én maximum kis mennyiségben tudnám elképzelni, hogy főzzünk belőle, vagy esetleg keverve valami itthon is fellelhető gyümölccsel. A csillaggyümölcs jelentős C vitamin és vas forrás.


A torta alapvetően ugyanaz mint a már korábban elkészített Mangós-málnás tortám. Annyiból más, hogy ezúttal 3 tojásos piskótát sütöttem és azt vágtam ketté.

Hozzávalók (18 cm-es tortához):
Tortalap:
3 tojás szétválasztva
6 ek nádcukor
6 ek olaj (ne olívát használjunk, mert az túlságosan ízes)
5 púp. ek tönköly finomliszt
2 ek kakaó
1 tk foszfátmentes sütőpor
egy kevés vaj a tortaforma kikenéséhez

Szirup:
50 ml víz
1 ek nádcukor

Krémhez:
250 ml habtejszín
250 g mascarpone
3 ek nád porcukor

100 g földicseresznye, 1 csillaggyümölcs (de ha tehetjük szórjuk meg 200 g földicseresznyével és csak díszítésként kerüljön rá egy kevés csillaggyümölcs)



A tortalap elkészítésével kezdjük. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a sárgákat és az olajat, majd félretesszük a gépi mixert és beledolgozzuk a kakaót, lisztet és sütőport. 18 cm-es tortaformát kivajazunk. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. A piskóta akkor van megsülve ha elválik a tortaforma falától és ha ujjal benyomjuk akkor mint a szivacs visszaugrik és nem látszik meg az ujjunk nyoma rajta. Hagyjuk kihűlni egy rácson majd ketté vágjuk.


Elkészítjük  szirupot. Felforraljuk a vizet és cukrot, addig míg a cukor elolvad.
Elkészítjük a krémet: a habtejszínt kemény habbá verjük. A mascarponet elkeverjük a porcukorral. A tejszínt összekeverjük a mascarponeval. Utóbbi időben a habtejszín fröcsögni kezdett, a fél konyhám tejszínpöttyös lett, ezért habszifonban csinálom. A habszifont félórára hűtőbe teszem és csak utána nyomom ki belőle a tejszínt, így sokkal keményebb és tartósabb a hab.
Összeállítjuk a tortát. Az alsó tortalapot megszirupozzuk (szirup felével) és ráhelyezzük a krém felét. Rátesszük a felső tortalapot, azt is megszirupozzuk, majd meg rá a krém. Végül megszórjuk gyümölccsel.
Természetesen bármilyen gyümölccsel igen finom. Sőt akár a korábbi mangós-málnás tortánál tehetünk vaníliát a krémbe. Vagy bármilyen más fűszert. 


Ha valaki gluténmentes, cukormentes, paleo egzotikus tortát keresne, akkor kattintson IDE