2012. május 22., kedd

Rákóczi túrós torta. Vagy rétes?


Hétvégén nagy sikerem volt ezzel a sütivel. Nem is tudom minek nevezzem...réteslapból készült Rákózi túrós torta. A formája csigaszerű, mint korábban a spirál pitének.




Hozzávalók (23 cm-es tortaformába):

1 csomag réteslap

Töltelék:
500 g túró
4 tojás sárgája
5 ek nádcukor
baracklekvár

Tojáshab:
4 tojás fehérje
5 ek víz
8+2 ek nádcukor



Elkészítjük a tölteléket. 500 g túrót a 4 tojás sárgájával és 5 ek nádcukorral mixerrel összekeverjük (házi tojásokat használtam, azért lett szép sárga). A réteslapokat kettesével vágódeszkára helyezzük és félbe vágjuk (hosszanti irányban). Vékonyan megkenjük a töltelékkel (nálam 2 evőkanálnyi került minden félbevágott réteslapra) és baracklekvárral. Feltekerjük és spirálszerűen a kivajazott tepsibe helyezzük. Érdemes a közepétől kifele haladni. Amint elkészült a spirál rétesünk előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük 25-30 percre.


Amíg sül, elkészítjük a tojáshabot. A vízből és 8 evőkanálnyi nádcukorból szirupot főzünk. A tojásfehérjéket kissé felverjük a 2 evőkanálnyi nádcukorral. Ha már néhány percig főtt a szirup lassú tűzön, akkor belecsurgatjuk a szirupot a tojáshabba és addig verjük amíg az kihűl és kemény hab lesz. A tojáshabot a tortára kenjük és 5-10 percre visszatesszük a sütőbe. Éles késsel szeleteljük.


Formázás ötlet innen.