2012. május 30., szerda

Mángoldos citromos bulgur posírozott tojással


A cím hosszúságához képest egy igen egyszerű fogásról van szó. Gyors ebédnek ettem, de akinek kevés ez ebédre, annak ajánlom vacsorára :) 


Már többször készítettem posírozott tojást, vagy más néven buggyantott tojást, de eddig igazán sose sikerült fotogénre...ha valaki tudja a titkát a szép buggyantott tojásnak az árulja el nekem is :)))) Ha tojás evésről van szó nálam egy dolog a fontos: hogy a fehérje ne legyen folyós. Sárgája igen, azt imádom friss kenyérrel tunkolni. Úgyhogy emiatt én nem a 3-4, hanem inkább a 4-5 perces tojáspárti vagyok :) Sőt sokszor a túlfőzöttet szeretem. Tudjátok mint a húsvéti tojások, azok a negyedórás-húszpercesek :)



Hozzávalók (1 főre):
egy marék bulgur
1 ek olívaolaj
1/2 citrom leve
1 marék mini mángold
néhány koktélparadicsom
2 tojás
2 ek borecet (nálam ilyen
só, bors
tálaláskor friss kenyér


Az olívaolajon megpirítjuk a bulgurt, majd felöntjük vízzel. Sózzuk, belefacsarunk 1/4 citromot majd elzárjuk a tüzet és hagyjuk 10-15 percet fedő alatt puhulni. A megmosott mángoldot blansírozzuk. Azaz 3 percre felforralt vízbe tesszük, majd hirtelen jéghideg vízzel átmossuk. Én vízforralóból öntöm rá a forró vizet.
A bulgurt serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a paradicsomokat és a mángoldot, majd néhány percen keresztül sütjük. Amennyiben szükséges sózzuk, borsozzuk.
Egy lábosban bő vizet forralunk. Belecsavarjuk a maradék negyed citrom levét és hozzáadunk 2 evőkanálnyi borecetet. Lassú legyen a tűz, éppen csak gyöngyöző. A két tojást sorban merőkanálba töröm és annak segítségével engedem bele a forró vízbe. 4-5 percet főztem (ha valaki folyósabbat szeretne, az vegye ki előbb). A citromos mángoldos bulgurral tálaljuk.