2012. május 28., hétfő

Gyümölcsös krémes brownie


Édesanyám és Eszti barátnőm szülinapjára gyors csokitortával készültem. Anyukámé málnás-rebarbarás lett, Esztié körtés. Román Good Foodból való a recept, de gyanítom az angolban már korábban megjelent, csak nem követtem nyomon.
Már nagyon sokféle brownie készült nálam. A krémesek viszik a pálmát. Az Earl Grey-es csokitorta ennél kissé kalóriaszegényebb, de azért ezt is érdemes kipróbálni! Lehet rá szórni bármilyen gyümölcsöt.


Hozzávalók (23 cm-es tortaformába):
225 g csokoládé (nálam 200g ét- és 25 g tejcsoki)
300 g nádcukor
185 g vaj
3 tojás szétválasztva
125 g fehér tönkölyliszt
1-2 marék málna és rebarbara vagy körte

A 300 g nádcukorból kiveszünk 3 evőkanálnyit. A tojásfehérjéket 3 evőkanálnyi cukorral kemény habbá verjük. A vajat, maradék nádcukrot és csokoládét egy lábosban lassú tűzön megolvasztjuk. Elzárjuk a tüzet majd hozzáadjuk a tojássárgákat és homogénre keverjük. Beleszitáljuk a lisztet is. Végül óvatosan a tojáshabot is beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, megszórjuk gyümölccsel. Előmelegített 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük. Ne süssük túl, mert akkor száraz lesz. Amennyiben a maradékot hűtőben tároljuk érdemes fogyasztás előtt szobahőmérsékletűre melegíteni, hogy visszanyerje krémességét.