2012. május 14., hétfő

Tartsd a szintet

A Tartsd a szintet receptversenyre készült az alábbi két recept.  Mindkét recept esetében a szénhidrát grammokat bevallom nem tudom kiszámítani. Szerencsémre sose volt szükség rá. Ezt helyettünk egy dietetikus tette meg.

Úgy kerültem közel a cukormentességhez, hogy várandósságom kezdetén egy igen magas vércukorszintet mértek és fenyegettek terhességi cukorbetegséggel. Tudatos táplálkozással el tudtam kerülni és igen szép számot produkáltam már a következő mérésen.

Facebookon egy alkalmazás készült, ahol szavazni lehet a receptjeimre, szóval hajrá ha tetszik a receptem szavazzatok rám :) Dcont Trend készülékeket, a világ egyik legpontosabb vércukormérőjét nyerhetik meg azok akik szavaznak.

https://www.facebook.com/TartsdaSzintet/app_212312582218826

Tejszínes csirke zöld spárgával, quinoa-val tálalva
Hozzávalók 4 főre:
350 g tisztított spárga
550 g csirkemell
5 ek olívaolaj
só, bors
150 ml tejszín
200 g quinoa







A spárgák fás részét letörjük, érdemes csak a zsenge részt felhasználni. Ahol törik a spárga az jelzi, hogy onnan kezdődik a zsenge rész. Alaposan megmossuk, majd feldaraboljuk 2-3 cm hosszúságú darabokra. Tisztítás utáni mennyiség szerepel a receptben.
A csirkemellet kockákra vágjuk, olajon sütni kezdjük. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd ha már átsült felöntjük a tejszínnel. Hozzáadjuk a spárgát is és további 5-10 perc alatt a spárgát roppanósra főzzük.
A quinoa magokat bő vízben alaposan átmossuk majd sós vízben 10-15 perc alatt puhára főzzük.
A tejszínes spárgás csirkemellet a quinoaval kínáljuk.
*nem használtam sűrítőt, a szószt nagyon jól beszívja a quinoa, de amennyiben sűrűbb, mártásosabb szószt szeretnénk, akkor lehet sűríteni is.
*quinoa nagyon jó választás egyszerű köretnek, de ha nem jutunk hozzá, akkor barna rizs, barna bulgur vagy akár durum tészta is tökéletesen megfelel.




Mangós-almás amerikai palacsinta
Hozzávalók 8-10 mini palacsintához:
1 tojás
3 ek tejföl
csipetnyi só
2 ek mangó-alma püré (én készen kapható bio pürét használtam, de magunk is készíthetjük 80% mangó, 20% alma arányban)
1/2 kk foszfátmentes sütőpor
1/2 kk szódabikarbóna
2 ek őrölt mandula
4 ek zabpehelyliszt
4 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1/2 tk fahéj
csipetnyi őrölt szegfűszeg és szegfűbors
vaj a sütéshez
további mangó-alma püré tálaláshoz illetve fahéj



A tojást kissé felverjük, hozzáadjuk a tejfölt, sót, gyümölcspürét majd a száraz anyagokat is: sütőport, szódabikarbonát, mandulát, zabpehelylisztet, tönkölylisztet. Végül beleszórjuk a fűszereket is.
Egy kevés vajat olvasztunk sütéshez. Evőkanálnyi kupacokat teszünk serpenyőbe és kis köröket formázunk. Még melegen tálaljuk gyümölcspürével és fahéjjal.
*szeretem az olyan édességeket, ahol nem a cukor helyettesítését próbáljuk mindenféle szerekkel megoldani, hanem a természetben előforduló édességekhez fordulunk mint például a gyümölcspürék és a fűszerek. A fahéj igen jó édesítő tud lenni.
* természetesen a nagyon édes desszertekhez szokott embereknek nem ízlenek elsőre a kevésbé édes desszertek. de ha magunkat ilyenre szoktatjuk, akkor egy idő után igencsak édesnek fogjuk érezni.
*bármilyen gyümölcspürével elkészíthető