2012. május 17., csütörtök

Maracujás csokitorta


Régebben sokat jártunk metroba halat venni. Most mióta Kristóf itt van valahogy ez elmaradt. Kitaláltam, hogy pisztrángot szeretnék enni. És ugye ha az ember pisztrángért megy akkor hoz maracuját is! Logikus, nem? :))) Nagyon ritkán jövök haza úgy egy helyről, hogy csak a listámon levő dolgokat veszem meg. Ti is így vagytok ezzel? Mindig egyéb is a kosárban landol. Olyan a kosaram mint egy mágnes! Nos így történt, hogy vettem 4 szem maracuja-t. Jó drágán, mert ugye fél világot megutazta ez a gyümölcs. Lett belőle torta. Intenzív az íze, ezért szerencsére ennyi is elég belőle.




Hozzávalók (23 cm-es tortaformába):



Tortalap:
125 g étcsokoládé
100 g vaj
100 g nádcukor + 2 ek nádcukor
50 ml tej 
csipetnyi só
3 tojás szétválasztva 
40 g őrölt mandula
60 g fehér tönkölyliszt
1/2 kk foszfátmentes sütőpor



Krém:
250 ml habtejszín
250 g mascarpone
1 vaníliarúd
2 ek nád porcukor
1 zselatinfix (elhagyható)



Tetejére:
3-4 maracuja







Egy lábosban megolvasztjuk a 100 g vajat, 125 g csokit, 100 g nádcukrot. Elzárjuk a tüzet, hozzáadjuk az 50 ml tejet, csipetnyi sót majd a 3 tojás sárgáját, a 40 g mandulát, 60 g tönkölylisztet és a 1/2 kávéskanálnyi sütőport. A 3 tojás fehérjét kemény habbá verjük 2 evőkanálnyi nádcukorral. Összekeverjük a csokoládés masszával a tojáshabot. 23 cm-es kivajazott tortaformában, 180 fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.




Amíg a tortalap hűl elkészítjük a krémet: a tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponet a porcukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival elkeverjük majd hozzáadjuk a tejszínt és a zselatinfixet (elhagyható, vagy kevesebb is tehető belőle). 



A krémet rásimítjuk a tortára. 1-2 órára hűtőbe helyezzük, majd tálaláskor rákanalazzuk a maracuja-k kikapart magjait. A maracuja nagyon intenzív ízű gyümölcs, ezért én nem javaslom, hogy nagyon sokat tegyünk a tortára belőle. No meg nagyon drága, nem érdemes tonnányit venni belőle :)))