2012. március 24., szombat

Macaronok


A macaron egy drog. Legalábbis nekem. Még akkor is ha nem mindig van sikerélmény. Ugyanis új helyen új sütő, amit bizony ki kell tapasztalni. De amint a képek is mutatják volt némi sikerélmény is, ugyanis szép duci fehér macaronok készültek az olasz cukorszirupos módszerrel és aranyos kis kakaós minimacaronok a francia módszerrel. Bár ez utóbbinak kicsit egyenletlen a felülete, mert nem daráltam eléggé a mandulát, de sebaj, ízre nagyon finom volt.


Receptet nem is írnék. A tonkababos tejcsokoládés ez a recept alapján készült. Annyiban más, hogy ezúttal kis mini 1 cm átmérőjű körök készültek. Sokkal gyorsabban megsülnek, szóval semmiképpen se süssük 13-15 percig mint a nagyokat, inkább 7-8 perc volt szükséges az én sütőmben. Tölteléknek tonkababos tejcsokoládé ganache készült. 50 ml tejszínt felforraltam benne fél reszelt tonkababbal, majd elzártam a tüzet és hozzáadtam 100 g tejcsokoládét. Addig kevertem míg homogén lett, majd néhány órára hűtőbe tettem.


A fehér tejkaramellás szegfűborssal megszórt macaron olasz módszerrel készült az e havi magyar Good Foodban található Pierre Hermé receptje alapján. Ez arányaiban kicsit másabb, mint a korábban használt olasz recept. Viszont a módszer teljesen az, mint amit korábbi receptben leírtam. 


Kicsit kevesebb vizet szükséges forralni (35 g helyett 25 g-ot), cserében viszont a mandulával elkevert nyers tojás mennyiségét én növeltem 2 evőkanálnyi tojásfehérjével, mert nekem túl száraz volt úgy a mandulás masszám. Tölteléknek került bele tejkaramella és frissen őrölt szegfőbors.