2011. december 19., hétfő

Karácsonyi fűszeres macaron narancsos-csokoládékrémmel


A recept a Kifőztük magazin decemberi számában is megjelent.




Hozzávalók (40-50 darabhoz):
70 g tojásfehérje ( 2 kisebb tojásfehérje, de azért mérjük le)
1 ek. nádcukor (lehet porcukor is)
100+100 g nád porcukor
100 g darált, átszitált mandula
35 g víz
1 kk. fűszerkeverék (mézeskalács, vagy őrölt fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, csillagánizs, kardamom, gyömbér, szerecsendió)

A tojásfehérjéket 1 napig szobahőmérsékleten pihentetjük (vagy 2-3 napig hűtőben, de felhasználáskor mindenképpen szobahőmérsékletű legyen). Két tálban külön mérünk 35-35 g tojásfehérjét.
100 g nád porcukrot és 100 g finomra darált mandulát összekeverünk egy tálban és átszitáljuk. Amennyiben van olyan ami nem megy át a szitán azt kissé őröljük meg és utána szitáljuk.
100 g nád porcukrot 35 g vízzel lassú tűzön cukorsziruppá főzzük. Forrástól számítva további 4-5 percet főzzük, szinte állandó kevergetés mellett a legkisebb fokozaton. Közben egyik 35 g tojásfehérjét 1 ek nád porcukorral félkemény habbá verjük. Amint letelt a 4-5 perc főzés a cukorszirupot levesszük a tűzről és lassú sugárban állandó mixerezés mellett belecsurgatjuk a tojáshabba. További 9-10 percig verjük a habot, ameddig az teljesen kihűl és szép kemény lesz.
A mandula és nád porcukor keverékhez a maradék 35 g tojásfehérjét hozzákeverjük (ezt a tojásfehérjét nem kell felverni), majd hozzáadjuk a cukorszirupos tojáshabot és a fűszerkeveréket. Ízlés szerint használhatunk készen kapható mézeskalács keveréket, vagy magunk is készíthetünk ízlésünknek megfelelő keveréket. A legjobb az, ha a fahéj van túlsúlyban, többi fűszerből 1-1 csipetnyit használjunk. Homogénre keverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsikbe köröket nyomunk habzsákkal. Ha kisebb macaronokat szeretnénk készíteni, akkor a kör átmérője kb. 3 cm legyen. Az ünnepre való tekintettel készíthetünk akár csillag alakú macaronokat is.
Tepsiben pihentetjük 30-45 percet (amíg a macaronok teteje érintésre nem ragad). előmelegített légkeveréses sütőben 135-140 fokon 10-14 perc alatt megsütjük (értelemszerűen a nagyobb macaronokat tovább kell sütni). Első 4-5 percben amíg a macaron talpai növekszenek ne nyissuk ki a sütő ajtaját! Ha netán barnulnának mikor már feljöttek a talpak, akkor tegyünk rá egy sütőpapírt, azzal is meggátolva a további barnulást. Ha kivesszük a sütőből hagyjuk kihűlni és csak utána távolítsuk el a sütőpapírról.


Töltelék:
150 g étcsokoládé (legalább 70%os)
100 ml tejszín
1/2 bio narancs reszelt héja

Egy lábosban lassú tűzön a tejszínt felforraljuk. Elzárjuk a tüzet, hozzáadjuk a csokoládét és addig keverjük míg az elolvad. Belereszeljük a megmosott bio narancs héját. Hagyjuk kihűlni, majd amikor már kevésbé folyékony a halmazállapota habzsákba tesszük és a macaronokat megtöltjük vele. Érdemes két-három órával tálalás előtt megtölteni a macaronokat, hogy legyen ideje megpuhulni.


Tipp: A nem megtöltött macaronok száraz, hűvös helyen legalább egy hétig tárolhatóak, ugyanakkor fagyaszthatóak is. Fagyasztásnál érdemes minden egyes süteményréteget alufóliával elválasztani. Vendégek érkezésekor elővesszük és megtöltjük a kívánt töltelékkel.