2011. május 9., hétfő

Kakaós macaron levendulás csokoládékrémmel


Az elmúlt hetet szüleimnél töltöttük Erdélyben. Jó volt újra Otthon lenni, találkozni rokonokkal és barátokkal. Ajándékba az otthoniaknak macaronokat, bonbonokat és egyéb süteményeket vittem. Készült matcha teás macaron csokoládékrémmel, kurkumával színezett sárga macaron tejkaramella-mangó krémmel, céklaporos rózsaszín macaron mogyoróvajjal és kakaós macaron levendulás csokikrémmel.

Kakaós macaron levendulás csokoládékrémmel (a Helene féle receptet használtam):

Hozzávalok 20 darabhoz:
45 g tojásfehérje
100 g porcukor
55 g őrölt mandula
1 ek porcukor
1 tk kakaó (20%)

45 g tojásfehérjét (kb. 1-2 tojásfehérje, de muszáj lemérni) tegyünk egy jól zárható dobozba és 24 órát érleljük szobahőmérsékleten, vagy legalább 48at hűtőben. Én a hűtős verziót szoktam kedvelni, de ha sietünk akkor 24 órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni. Felhasználáskor mindenképpen legyen szobahőmérsékletű.
A 100 g porcukrot, az 55 g őrölt mandulát és a kakaót keverjük össze egy nagy tálban. Szitáljuk, ha esetleg marad ami nem megy át a szitán, akkor azt őröljük meg. Én a Lidlből szoktam a mandulát beszerezni és egy picit azt érdemes darálni ha szép sima macaronokat szeretnénk.
A tojásfehérjét habverővel verjük alacsony fokozaton, adjunk hozzá a 1 ek. porcukrot és addig verjük amíg kemény lesz. Ne verjük túl, mert akkor száraz lesz a macaron! A habnak meg kell állni a habverőn csúcsosan akkor lesz jó. Illetve ha megdöntjük a tálat akkor a hab mozdulatlan kell legyen, akkor lesz jó ha nem "csúszik ki" a tálból.
A habot keverjük a mandula-porcukorhoz fakanállal, ne használjunk mixert. Homogénre keverjük, addig amíg kés próbával jó lesz, azaz ha késsel belevágunk és 10 másodperc alatt a vágás eltűnik akkor már jó.
Habzsákkal 1.5 cm átmérőjű köröket nyomunk tepsibe (teflonban nem használok sütőpapírt). Hogy ne maradjanak csúcsosak érdemes a tepsit odacsapkodni néhányszor, mert akkor szép kerek macaronjaink lesznek. 30-40 percig pihentetjük, amíg a kis sütemények teteje megszárad és újjal megérintve nem ragad. 130-140 fokon légkeveréses sütőben 13-15 percig sütjük. 5 perc után mérsékelni szoktam 130 fokra. A sütiket csak akkor vegyük ki a tepsiből, ha teljesen kihűltek.
A csokikrémhez 1/2 kk levendulát megőrlöm. Készíthetünk tejszínes csoki ganachet, amihez levendulát adunk, de mivel én olyan helyre vittem, ahol tejet nem esznek, ezért a krémben a tejszínt olaj és vízre cseréltem. 100 g 70%os étcsokoládéhoz 1 ek olaj és 50 ml víz került (ha tejszínnel készítjük, akkor 60 ml 30%os tejszínt tegyünk). A vizet felforraljuk majd elzárjuk a tüzet és hozzáadjuk a csokit és olajat, végül az őrölt levendulát is belekeverjük. A macaronokat megtöltjük a krémmel. Tegyük hűtőbe néhány órára fogyasztásig. Ez a krém mennyiség 2 adag macaronhoz lesz elég.