2011. május 26., csütörtök

Spenóttorta, lepény vagy quiche


A quiche (kis) a franciák pizzája. Nevezhetjük akár tortának vagy lepénynek is. Nevezzük bárminek is, igen finom falat ez és viszonylag gyorsan elkészül. Jó előételnek, de akár vacsorára egymagában is tálalhatjuk.
Nem vagyok nagy spenót-rajongó. Sőt sose szerettem és nem is ettem meg a spenótot, de idén elkezdtünk barátkozni. Még bátortalan ez a kapcsolat, de azért próbálkozunk :))
Andrisom viszont imádja a spenótot: hogy pontosítsak főleg főzeléknek, fokhagyma nélkül. Hazahoztam a "zsák" spenótot és kérdeztem mi legyen. Már bátortalanul válaszolt, hogy hát úgyis tudja, hogy valami különlegességben végzi ez a spenót, nem lesz neki főzelék ebből :) No de, hogy megnyugtassam a kedves olvasót, lett belőle főzelék is. Azt meg még én nem merem enni. A lepényt viszont ettem és imádtam.


Hozzávalók 20*23 centiméteres tepsibe (4-6 főre):

150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt (ennek hiányában természetesen bármilyen liszttel készíthetjük)
75 g vaj
1 tojás
2 csipetnyi só

100 g spenót
1 paradicsom
100 g gouda sajt
5 tojás
3 ek. tejföl (1/2 pohár)


A pitetészta elkészítésével kezdjük. alaposan összedolgozzuk a lisztet, vajat, külön felvert tojást és sót. A tésztát folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük.
A sütőt 170 fokra melegítjük. A tésztát folpack rétegek között nyújtjuk, hogy ne tapadjon a nyújtófához. Szilikon tepsibe sütöttem, ezért nem vajaztam, ha egyéb tepsiben sütjük akkor vajazzuk, vagy tegyünk bele sütőpapírt. Villával szurkáljuk meg a tésztát, majd 20 percre tegyük sütőbe.


Amíg a pitetészta sül elkészítjük a tölteléket. A spenótot megmossuk, saláta centrifugával szárítjuk, apróra vágjuk, paradicsomot is megmossuk és szeleteljük. A sajtot kockákra vágjuk. A tojásokat mixerrel felverjük, hozzáadjuk a tejfölt és sót. Belekeverjük a spenótot és sajtot is.
20 perc elteltével a pitetésztát kivesszük a sütőből és ráöntjük a spenótos-tojásos keveréket. A tetejére sorakoztatjuk a paradicsomokat (annyi paradicsom szeletet, ahány szeletre vágni szeretnénk a quiche-t). További 25-30 perce sütőbe tesszük. Langyosan vagy szobahőmérsékleten szeleteljük és kínáljuk.