2011. május 3., kedd

VKF 42: Matcha teás csokoládécsiga eperrel


A színes tészta mellé gondoltam desszertet is hozni VKF-re. Strawberry ennek a fordulónak a háziasszonya. Passzolóan epret gondoltam hozni meg valami egyéb színnel kiegészíteni, hogy jó kontrasztos legyen. Így esett a választás a matcha teára, amivel a fehér csokoládét színeztem. Kicsit nemzetinek tűnik, de nézhetjük akár olaszosnak is :)


Hozzávalók (6 darabhoz)
Csokoládégallérok:
80 g fehér csokoládé
1 1/2 kk matcha por
6 darab 30*2 centiméteres sütőpapír a csokigallérokhoz
Krém:
3 ek desszertnek való rizs
350-400 ml zsíros tej
vanília
3 1/2 ek krémtúró
2 ek joghurt
1 1/2 ek méz
1/2 zselatinfix
6-7 eper

A csokigallérok elkészítésével kezdjük. A sütőpapír szalagokat egy nagyobb sütőpapír darabra helyezzük. Az lesz a munkafelületünk. A csokoládé 2/3-t mikróban alacsony teljesítményen megolvasztjuk, hozzáadjuk a maradék csokit, kevergetjük amíg teljesen olvadt lesz a hozzáadott csokoládé. Beleszórjuk a matcha port, majd homogénre keverjük. Ecset segítségével a 30 centiméteres szalagok 20 centiméternyi részét alaposan bekenjük csokoládéval, majd egy kés segítségével simítjuk a felületét. Hagyjuk szobában dermedni, majd amikor még formázható egy pohár köré tekerjük (úgy hogy a sütőpapír érintkezzen a pohárral, nem a csoki!). A poharat eltávolítjuk majd csigákat formázunk, hogy tekercsnek tűnjön a csokoládégallér. Hűtőbe helyezzük dermedésig. A sütőpapírt 1 órával később el lehet távolítani. Fontos, hogy megfelelő vastagságú csokoládét kenjünk a papírra, mert ha túl vékony, akkor össze fog törni, amikor a papírt eltávolítjuk.
A rizs, tej és vaníliából tejberizst főzünk. A tejnek szinte teljesen el kell főnie, de azért még krémes állagú maradjon. Amint kihűl a tejberizs hozzáadjuk a krémtúrót, joghurtot, mézet és zselatinfixet. Habzsákkal a csokigallérokba töltjük, úgy hogy egy réteg krém majd egy réteg eper, újra krém és végül eperrel díszítjük.