2011. május 11., szerda

Vietnámi tavaszi tekercs


Lassan már a tavasznak is vége lesz, úgyhogy gyorsan még idepasszolóan leírom ezt a receptet. Mautner Zsófi receptje alapján készült, mint ez meg ez.
Az alapanyagok sajnos nem minden sarki boltban szerezhetők be ehhez a fogáshoz, de ha találtok, akkor megéri egyszer kipróbálni. Ha van rizspapír, rizstészta (üvegtészta) és halszósz akkor már megoldható. Kell bele garnéla is, de akár az elhagyható. Nekem is jóval kevesebb garnélám volt itthon, úgyhogy kicsit át is alakítottam az eredeti receptet. Illetve amit gyökeresen változtattam rajta az az olajban sütés. A pici lakásunk miatt szinte teljesen leszoktam az olajban sütésről, mert akkor napokig még az ágyneműben is olajszagot szimatolhatnánk. Úgyhogy én egyik adagot sütőpapíron sütöttem, másikat sütőzacskóban. Persze olajjal spriccelve. A sütőzacskós szerintem jobb megoldás, úgy nem lesz túl száraz.

Hozzávalók 35 darabhoz:
1 zacskó rizspapír (35 darab)

Töltelék:
50 g rizstészta
75 g garnéla
350 darált sertéshús
1 hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 sárgarépa
2 tk cukor
1 tojás fehérje
2 ek halszósz
1-2 csipetnyi só, bors

Mártás (nuoc cham):
2 ek halszósz
2 lime kifacsart leve
3 tk cukor
2 gerezd fokhagyma reszelve
1/2 tk chilipehely
1-2 tk reszelt sárgarépa
1 dl víz

Tálaláshoz salátalevél, friss koriander.


A rizstésztát a csomagoláson jelzett főzés szerint készítjük (bő vízben 5-10 perc alatt megfőzzük). Apróra vágjuk a hagymát és a garnélát. Zsófi tanácsai szerint érdemes nyers garnélát használni, hát nekem csak főtt garnélám volt, úgyhogy azt használtam és szerintem nem rontott. Reszeljük a fokhagymát és sárgarépát. A tojásfehérjét villával kissé felverjük. Minden alapanyagot összekeverünk: leszűrt rizstészta, garnéla, darált sertéshús, hagyma, fokhagyma, répa, cukor, tojásfehérje, halszósz és só, bors.
Kivételesen most fázisfotókat is hoztam, sajnos nem a legjobb minőségűek, mert sötétedett. Nos azokat nem is én készítettem, hanem párom műve :)
A rizspapír előkészítésével folytatjuk. Szükségünk lesz egy vizes konyharuhára, ez lesz a munkafelületünk. Egy nagy lábosban vizet forralunk (akkora legyen, hogy a rizspapír elférjen benne). Elzárjuk a tüzet. A forró vízbe egyesével belemártjuk a rizspapírokat. Mindig csak egyet mártsunk bele és miután megvan a tekercsünk akkor folytassuk a következő rizspapír nedvesítésével. A vizes rizspapírt a konyharuhára helyezzük az alábbiak szerint és 1 evőkanálnyi tölteléket helyezünk bele. Szorosan feltekerjük. Nagyon ragadós a rizspapír, úgyhogy ha már egyszer egymáshoz ér a két réteg, azt többé nem tudjuk elválasztani :) Sütőzacskót olajjal spriccelünk, illetve a tekercseket is majd 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Elkészítjük a mártogatóst hozzá: a halszószt, lime levet, cukrot, reszelt fokhagymát, chilit, reszelt sárgarépát és vizet jól összekeverjük.
A tekercseket a mártással, friss salátával és korianderrel még melegen tálaljuk.
Akár fagyasztani is lehet a tekercseket, folpackba egyesével csomagolva.