2011. május 19., csütörtök

Epres-rebarbarás pite


Ahogy egyre melegebb az idő annál kevésbé kívánom már a téli desszerteket. Jöhetnek cserébe a gyors, könnyű, gyümölcsös csodák. A rebarbara nem a gyerekkori ízek közé tartózik, valahogy ez sem volt a menü része Otthon. Viszont itt megszerettem, sokszor készül belőle valamilyen sütemény. Ha időnk van cifrázhatjuk habbal, krémmel, de nálam most egy nagyon egyszerű pite készült vacsoravendégeknek.


A hét elején kolléganőim jártak nálam. Macaronsütés volt. Készültem egy kis frittataval meg ezzel a pitével. A pite tésztáját akkor egy kicsit száraznak éreztem (habár a kedves vendégeim dicsérték, meg repetát is kértek). Így aztán tegnap újrasütöttem kevesebb liszttel, hogy megbizonyosodjak működik a recept :) Hát nagyon finom lett, úgyhogy jöhet ide a blogra.


Hozzávalók (26 centiméteres piteformába):
80 g vaj+ egy kevés a forma kikenéséhez
40 g nádcukor
4 tojás sárgája
140 g tönköly liszt
30 g rétesliszt
csipetnyi só
200 g rebarbara (hámozva)
200 g eper
100 g nádcukor
vanília
mentalevél tálaláshoz

A szobahőmérsékletű vajat, a nádcukrot és tojásokat alaposan eldolgozom, majd hozzáadom a fehér lisztet, a réteslisztet és a sót. A tésztát 1 órát hűtőben folpackban pihentetem.
Addig elkészítem a gyümölcsmixet. A rebarbarát megtisztítom, epret is. Szeletekre vágom. Egy lábosba kimérem a 10 dkg nádcukrot és hozzáadom a szeletelt rebarbarát. Lassú tűzön 1-2 percig párolom, majd hozzáadom az epret és további 1-2 percig párolom. A végén a vaníliát is hozzáadom. Egy folyós gyümölcsmixet kapunk.
A pitetésztát folpackban vékonyra nyújtom ki egy vágódeszkán. Így nem kell lisztet használni, mert a folpacktól szépen elválik a tészta. Ha nincs piteformánk, akkor tortaforma is megteszi. Vajazott tepsibe tesszük, úgy hogy egyik oldalán a tésztának még otthagyjuk a fóliát és csak akkor vesszük le, amikor a tészta már a tepsiben van. Ezzel megakadályozzuk, hogy a tésztánk elszakadjon.
Előbb csak a pitetésztát sütjük egy keveset (170 fokon 15 percet). Érdemes pitesúlyt vagy babot helyezni a tésztára nehezéknek, vagy villával megszurkálni a tészta felületét. Pitesúly hiányában én a villával szurkálást választottam. Persze 15 perc alatt kicsit felpúposodik a tészta, de amint kivesszük a sütőből és rákerül a gyümölcs szépen visszaesik.
15 perc sütés után kivesszük a sütőből és egyenletesen eloszlatjuk rajta a gyümölcsöket majd további 20-25 percre visszatesszük a sütőbe. Langyosan vagy hidegen szeleteljük. Mentalevéllel tálaljuk.