2014. december 9., kedd

Fokhagymás csirke mustárral, citrommal és kakukkfűvel. Sült kelbimbóval, krumplipürével


A kedvenc kakukkfüves, mustáros, fokhagymás, enyhén citromos csirkém. És a tél legeslegjobb körete a sült kelbimbó. Lehet a kelbimbót fűszerekkel variálni, de egész egyszerűen sóval és egy kevés olívaolajjal csodákat lehet művelni vele sütőben! Ezt mindenképpen érdemes kipróbálni!


Hozzávalók (6-8 főre):

Csirke:
1 kg tanyasi csirkecomb (8-10 db. vegyesen alsó és felső)
1 dl. olívaolaj
5 gerezd fokhagyma
1 púpozott ek. dijoni mustár (enyhén csípős)
1 ek. magvas mustár (édeskés)
1 ek. kakukkfű (friss, vagy nálam fagyasztott)
1 ek. frissen facsart citromlé

Krumplipüré:
1 kg krumpli
1/2 ek kacsazsír
1/2 ek. vaj
tej (a kívánt mennyiség)

Kelbimbó:
600 g kelbimbó
6-8 ek. olívaolaj


A húst előző este érdemes bepácolni a másnapi ebédhez, vagy legalább 1-2 órával a sütés előtt.
Egy nagyobb tálban az olajat a mustárokkal, citromlével, kakukkfűvel és az aprított fokhagymával összekeverem. A száraz húst sózom, majd a pácba forgatom.
Szintén előző este érdemes előkészíteni a kelbimbót. Megmosom, a nagyokat kettévágom, dobozban tárolom másnapig. A krumplit is meghámozom és hideg vízben a hűtőben tartom. Ezzel időt spórolok meg és az ebéd előtt elég egy kevés időt szánni a főzésre.
A sütőt előmelegítem 200 fokra (nem légkeveréses). Egy nagy tepsit sütőpapírral bélelek, beleteszem a húst és alufóliával lefedve nagyjából 45-50 percet sütöm (a végén 5-10 percet alufólia nélkül). akár csirkemellel is készülhe,t de akkor a sütési idő nagyjából felére csökken, nem szabad kiszárítani a csirkét.
Amint sütőbe került a hús a krumplit lobogó sós vízben 10-13 perc alatt megfőzöm.
A kelbimbót is sütőpapírral bélelt tepsibe teszem meglocsolom az olajjal és sózom, alaposan összekeverem. Ha lehetséges, akkor a hús sütés utolsó 15-20 percére a kelbimbó is a sütőbe kerül, így azonos időben készül el minden az ebédhez. A kelbimbó nagyjából 20 perc alatt készül el, de érdemes figyelni, ne égjen meg.
Közben a krumplipüréhez megtöröm a krumplit, adok hozzá kacsazsírt, vajat, sót és annyi tejet, hogy krémes állaga legyen, de ne túl folyós.
Máris lehet tálalni. Jó étvágyat! :)