2014. december 27., szombat

Crème Caramel


Elsőként az ünnepi ebédünk desszertjét hozom. Könnyed sült puding karamellel. 


Hozzávalók (8 nagyjából 1.5-2 dl-es szufléformába):

Karamellhez: 220 g cukor és 4 ek. víz

Custard/pudinghoz:
720 ml zsíros tej
1 vaníliarúd kikapart magjai
3 m-es tojás
4 m-es tojássárgája
csipet só
110 g cukor

Egy nagy tepsiben előkészítem a 8 darab szufléformát. Nem kell vajazni, szárazak legyenek a formák. Ha nincs kis sütőforma, akkor nagyban is elkészíthető a puding és szeletelve is kínálható. Nagyjából egy liternek bőven el kell férni a formában, ha egyben készítjük ezzel kalkuláljunk.
A sütőt előmelegítem 160 fokra (nem légkeveréses) és a vízforralóban előkészítek nagyjából 1-1.5 liter vizet.
A cukrot a vízzel elkeverem egy lábosban (fontos, hogy nyeles lábos legyen) majd viszonylag magas lángon melegíteni kezdem. Az a fontos, hogy kevergetés mellett minél előbb elolvadjon a cukor. Ha elolvadt már nem nyúlok bele, hanem közepes lángon forralom míg aranybarnára karamellizálodik. Semmivel nem nyúlok bele, hanem azért időnként a lábos nyelénél fogva megforgatom a benne levő cukorszirupot. Ha már kész a karamell, akkor gyorsan a 8 formába öntöm. Mindenikbe egyformán jusson, lepje el az alját.
Elkészítem a tojásos keveréket. A tejet melegítem, de nem forralom. Hozzáadom a vaníliamagokat. A vízforralóban a vizet forralni kezdem. A tojásokat, tojássárgákat a cukorral és sóval elkeverem majd apránként hozzáadom a meleg tejet. Homogénre keverem majd érdemes egy kancsóba átszűrni (géz vagy szitán keresztül), majd a 8 formába osztom. A tepsit a sütőbe teszem és a forralt vizet beleöntöm. Nagyjából a formák feléig érjen a víz. 160-155 fokon nagyjából 35 perc alatt készre sütöm. Érintésre pudingszerű/ hártyás teteje kell legyen mikor kiveszem a sütőből. Hagyom teljesen kihűlni, majd folpackot helyezek minden egyes pudingra és legalább 4 órára hűtőbe teszem (éjszakára még jobb). Tálaláskor egy vékony, hegyes késsel körbevágom a pudingot a formában és egy tálba borítom. A kész creme caramel nagyjából 3 napot tartható el hűtőben.


Recept kisebb módosításokkal innen.