2014. december 4., csütörtök

Sült céklás édeskömény fürjtojással


A sült cékla és édeskömény finom párost alkotnak ezen a szendvicsen. A fürjtojás a ráadás. Mondhatni attól ünnepibb. Szerintem megállja a helyét előételként az ünnepi asztalon, vagy a szilveszteri buliban.


Hozzávalók (3 nagy, 6 kisebb szendvicshez):

A szendvicsalaphoz:
1 édeskömény
só, bors
3-4 ek. olívaolaj
100 g sült cékla reszelve
1 púpozott tk. dijoni mustár (enyhén csípős)
1 tk. magvas mustár (édes)

10-12 fürjtojás

3-6 szelet kenyér, frissen őrölt bors és olívaolaj tálaláshozAz édesköménygumót megtisztítom, torzsáját kivágom, szárait eltávolítom (nem dobom ki, zöldségalapléhez tökéletes lesz). Éles késsel hajszálvékony szeletekre vágom.
A sült cékla nekem már készen állt a hűtőben, ugyanis ha céklát sütök, akkor többet szoktam sütni. Alufóliába burkolva 200 fokon 1-1.5 óra alatt sül meg puhára. Nagyra reszeltem ezúttal.
Egy lábosban az olajon az édesköményt sütni kezdem. Fűszerezem sóval, borssal. Ha már puhára sült és helyenként pirul a széle, akkor adom hozzá a sült céklát és még néhány percet sütöm, hogy a folyadék elpárologjon. Elzárom a tüzet és hozzáadom a mustárokat illetve ha még szükséges sózom.
A tojásokat 3 perc alatt főzöm meg. Meghámozom, kettévágom.
A kenyérre bőven kerül az édesköményes céklakrémből rá a tojások felezve. Borsot darálok rá és meglocsolom jóféle olívaolajjal.