2014. december 30., kedd

Gruyère sajtos, snidlinges burgonyahajó ropogós kacsacombbal


A konfitált kacsacomb az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb fogás. Kezdőknek is melegen ajánlom, tényleg nagyon egyszerű elkészíteni. És csak a neve ennyire különleges, ugyanis biztos mindenki emlékszik arra, hogy nagyszülei zsírban sütve tartósítottak húst. Nekem sertés húsról, kolbászról és nagy üvegekről van emlékem a várkudui mama kamrájában. Nos tulajdonképpen erről van szó. Köretnek a konfitált kacsacombok mellé krumplihajókat kínáltam, rá ízes Gruyère sajtot sütöttem.


Hozzávalók (6 főre):
6 kacsacomb
néhány szál friss kakukkfű
900 g kacsazsír

Körethez:
nagyjából 30-35 kifliburgonya
1 tk őrölt római kömény
olívaolaj
150 g Gruyère sajt (esetleg más ízes kecske vagy juh sajt - pecorino, de akár egy füstölt sajt is kiváló lehet)
1 nagy csokor (doboz) snidling

A kacsacomb konfitálásának leírását ide kattintva találod meg. Alapvetően annyiban tértem el, hogy az előre sózott combok mellé került a zsírba 4-5 szál friss kakukkfű. Én fejenként egy combbal számolok, ha valaki többet eszik, akkor a mennyiség kevesebb főre lesz elegendő :) A kacsacombot napokkal a tálalás előtt el lehet készíteni és saját zsírjában tárolni. Tálalás előtt érdemes felmelegíteni, hogy könnyen ki lehessen venni a zsírból, mivel nagyon puha, omlós, könnyen leválik a csontról.
A krumplikat meghámozom és félbevágom. A snidlinget megmosom, salátacentrifugában szárítom és apróra vágom. Egy nagy tálban a krumplikat megszórom a római köménnyel, sóval és locsolok rá bőven olívaolajat. Sütőpapírral ellátott tepsiben, egy rétegben, vágott felükkel felfele helyezem el a krumplikat. Előmelegített 200 fokos sütőben nagyjából 30 perc alatt majdnem készre sütöm. Amikor már puha a krumpli, de még nem kezd el pirulni, akkor kiveszem és megszórom a reszelt sajttal. Visszateszem 10-12 percre grillfokozatra (250 fok). 
Amikor már pirul a krumpli a kacsacombokat száraz serpenyőben a bőrös felükkel lefele erős lángon sütöm amíg ropogós nem lesz. Másik oldalát is átsütöm. A krumplit kiveszem a sütőből megszórom snidlinggel és máris tálalom a ropogós kacsával.