2014. december 8., hétfő

Mákos sertésszűz ropogós burgonyakockákkal és fűszeres lila hagyma csatnival



A legjobb ami történhet a sertésszűzzel az, ha kap egy ropogós kérget. Ezúttal mákosan készült, de nagyon finom kesudióval, pisztáciával vagy éppen mogyoróval is. Köretnek egy extra ropogós krumpli készült. Egyszerűen egy kis liszt vagy keményítő még ropogósabbá teszi a tepsiben sült burgonyát. Mellé egy chutney, ras el hanout fűszeres mártogatós.

A chutney receptjét a 100fokon olvashatjátok. Akár karácsonyra ajándéknak is tökéletes választás!




Mákos sertésszűz (4 főre):
700 g (1 darab)
nagyszemű só
60 g/ 5 ek. mák
néhány ek. olívaolaj

A sertésszüzet sütés előtt 1 órával érdemes kivenni a hűtőből, hogy sütéskor már szobahőmérsékletű legyen. Vastagfalú serpenyőben egy kevés olajon körbepirítjuk a húst, közben megsózzuk. Levesszük a tűzről majd a mákkal körbedörzsöljük. Érdemes alaposan odanyomkodni, hogy minél több mák maradjon meg rajta. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és előmelegített 150 fokos sütőben nagyjából 30-35 percet sütjük. A legjobb, hogy maghőmérővel ellenőrizni tudjuk a 70 fokot. 70 foknál tovább nem érdemes sütni, mert akkor kiszárad. Kivesszük a sütőből majd 15 percet pihentetjük sütőpapírral lefedve. Csak utána szeleteljük.

Köret (4 főre):
12-14 burgonya
olívaolaj
2 ek liszt vagy keményítő

A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk. Sózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal majd a liszttel vagy keményítővel. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 200 fokon nagyjából 30 perc alatt megsütjük.
A liszt vagy keményítőtől még ropogósabb lesz a krumpli.

*tipp: akár a sertésszűzzel együtt is sülhet alsó rácson 150 fokon, amikor a húst kivesszük, akkor 200 fokra állítjuk a hőmérsékletet és amíg a hús pihen a köret is elkészül.