2013. április 4., csütörtök

Narancskrémes répatorta


Bár az idei Húsvét lejárt, mégis hozok még egy répatortát. Nagyon finom lett ez a verzió is, úgyhogy nem szeretném, ha feledésbe merülne. Meg hát nem csak húsvétkor lehet ám répatortát enni! Ezúttal egy jó magas mega-torta készült. Az ember azt hinné eldől :) de nem, könnyen szeletelhető volt és egy méretes lapáttal szépen a tányérra lehetett helyezni. Aki meg nem szeretne ilyen magas tortát, annak leírom az alacsonyabb verziót is.

A recept az áprilisi Kifőztük magazinban jelent meg. Töltsétek le, lapozgassátok és főzzetek-süssetek belőle sok finomságot!



Hozzávalók (16 cm-es tortaformába, 6-8 szelethez):

A 4 db. tortalaphoz:
240 g reszelt répa (tisztított mennyiség)
2 tojás
200 g világos nádcukor
140 ml olaj
1 kk. őrölt fahéj
1-2 csipetnyi őrölt gyömbér, szerecsendió
80 g darált dió
1/2 tk. szódabikarbóna
200 g tönköly finomliszt


Krémhez:
300 ml habtejszín
1 nagy kezeletlen narancs (vagy 2 kicsi)
250 g mascarpone
3 ek. nád porcukor
1-2 tk. habfixáló




A tortalap hozzávalóit kettéosztjuk, előbb a mennyiség felét készítjük el, abból készül az első két tortalap. Azért érdemes kettéosztani, hogy a nyers masszát ne kelljen sokáig állni hagyni. 
A répákat meghámozzuk, megmossuk majd apró reszelővel lereszeljük.
A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 16 cm-es tortaformát kivajazunk.
1 tojást 100 g cukorral habosra keverünk. Hozzáadunk 70 ml olajat, beleszórunk 1/4 kk. őrölt fahéjat, 1-1 csipetnyi gyömbért és szerecsendiót majd hozzáadjuk a 40 g darált diót, a reszelt répa felét, azaz 120 grammot és végül 1/4 tk. szódabikarbónát és 100 g lisztet.
A masszát pontosan kettéosztjuk (én a mérleget is elővettem ehhez a művelethez :) ) és a felét a tortaformába öntjük, majd az előmelegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük. A massza másik felét folpackkal letakarva konyhapultra helyezzük. Amint megsült az első tortalap kicsit keverjük össze a második masszáját majd helyezzük azt is fél órára sütőbe. Minden tortalap sütése után érdemes újra kivajazni a tepsit.
Amíg a második tortalap sül készítsük el az újabb adag masszát, amiből ugyancsak 2 tortalapot készítünk. A tortalapokat hagyjuk teljesen kihűlni.
Elkészítjük a krémet. A habtejszínt kemény habbá verjük, hozzáadunk egy kevés habfixálót. A mascarponet robotgéppel elkeverjük, hozzáadunk 3 evőkanálnyi porcukrot, majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínt és a narancs reszelt héját.
A narancsot filézzük ki (eltávolítunk minden hártyát róla).
A krémet 4 részre osztjuk majd elkezdjük megtölteni a tortát. Minden tortalapra kerül a krém negyede (itt is a mérleget elővettem, hogy egyforma rétegeim legyenek) és néhány szelet narancs. Helyezzük egy kevés időre hűtőbe szeletelés előtt.
Jó magas tortánk lesz, de a szeletek szépen vághatóak.

Tipp: Természetesen 20-22 cm-es tortaformában is készíthetjük, akkor két lapot készítünk (vagy egyet és azt vágjuk ketté, ez esetben viszont számoljunk sokkal hosszabb sütési idővel, akár 60-70 perc is lehet, fontos, hogy tűpróbával ellenőrizzük megsült-e). Vagy akár dupla mennyiségből 20-22 centiméteres formában szintén négy lapos torta készíthető.



A fejlécben ez a torta köszön vissza. Edithnek (Cutie Cards) a műve :)